Pixabay.com
Foto: Ilustracija

“Bilo kakav rat, čak i nenuklearni, između nuklearnih sila je neprihvatljiv”, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Mi smo za to da odnosi između država budu na bazi uzajamnog poštovanja kako nikada ne bi prerasli u nuklearni rat. Dobro je što su predsednici Rusije i Amerike potvrdili neprihvatljivost nuklearnog rata, ali mislim da je neprihvatljiv bilo kakav rat između velikih država, nuklearnih država, jer su rizici da on preraste u nuklearni rat – ogromni – rekao je Lavrov.

Podsetimo, britanski mediji su ranije objavili da je bivši zamenik generalnog sekretara UN za ekonomska i socijalna pitanja Ša Cukang izjavio da Peking treba da odustane od politike prema kojoj neće prva upotrebiti nuklearno oružje i da treba da pruži otpor novim savezima koje pravi Vašington.

Ša je konkretno mislio na AUKUS, savez Amerike, Australije i Velike Britanije, čime se, po njegovom mišljenju potvrđuje narastajuće vojno prisustvo tih zemalja nedaleko od Kine.

Komentarišući taj savez, Lavrov je istakao da se Rusija neće mešati.

– Povodom tog saveza i podmornica u celini, taj događaj, koji se odigrao ubrzo posle bekstva iz Avganistana, neizbežno pokreće pitanja kod onih koji ulaze u te saveze. I Francuska verovatno razmišlja koliko su pouzdani ti savezi i kako postaju aktuelniji razgovori o strateškoj autonomiji Evrope – rekao je on.

To su velika pitanja za Zapad i oni moraju da ih rešavaju, rekao je ruski ministar i dodao da Rusija nema nameru da se u to meša.

– Ali, posledice onoga što se tamo događa mogli bismo da osetimo. To može da utiče i na naše odnose sa EU, to može da izazove interesovanje u EU da sa nama ipak sarađuju – istakao je Lavrov i dodao da se centar svetskog razvoja premešta u Aziju.

Prema njegovoj oceni, savez je napravljen kako bi se pomoglo Australiji na polju obuzdavanja Kine.

Podsetimo, Australija, SAD i Velika Britanija su 15. septembra sklopile bezbednosni pakt AUKUS, kojim će Kanbera dobiti tehnologiju da izgradi osam podmornica na nuklearni pogon.

Australija je nakon ulaska u pakt odustala od kupovine podmornica od Francuske, zbog čega je Pariz optužio Kanberu zbog laži i povukao ambasadore iz Vašingtona i Kanbere.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here