EPA

Viktorijanska vlada i njen premijer Danijel Endrjuz ponovo su u žiži javnosti, koja ih optužuje za dvostruke standarde.

Naime, odobren je dolazak 1.240 tenisera, trenera i stručnog osoblja na Australijan open, u isto vreme kada 37.000 Ozija ne može da se vrati u domovinu, i dok hiljade Viktorijanaca nakon novogodišnjih praznika pokušava da se dokopa svojih kuća, posle odmora u Brizbejnu i Sidneju.

Najmanje 5.000 stanovnika Viktorije, koji su se našli u širem regionu Brizbejna, i više od nedelju dana čekali na povratak, jedva su dočekali objavu premijera Endrjuza, da su granice otvorene za Kvinslend i da mogu da se vrate kući.

I dok je Brizbejn premešten iz crvene u narandžastu zonu u subotu 17. januara u 18 sati, za zapadni Sidnej narandžasta zona je stupila na snagu u ponedeljak, omogućavajući hiljadama Viktorijanaca da se vrate iz NSW. Očekuje se da će i ostali delovi Sidneja uključujući i Severne plaže u toku nedelje preći iz crvene u narandžastu zonu, najavio je premijer Endrjuz.

S druge strane, premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan je mišljenja da je ovo trebalo mnogo ranije da se desi, jer je NSW u julu zatvorio granice sa Viktorijom tek kada je ta država zabeležila 127 slučaj koronavirusa.

– Ovo nisu bile lake odluke, ali su isključivo donošene na osnovu zdravstvenih preporuka. I uprkos pozivima, komentarima i kritikama, to nije način na koji mi delujemo. Činimo ono što moramo da učinimo kako bi naša država bila sigurna – izjavio je Endrjuz.

Epidemiolozi su podeljeni oko toga koliko je zatvaranje granica korisno. Neki su za medije ocenili da pristup “od dana do dana”, koji primenjuju viktorijanske vlasti, pruža dodatni nivo zaštite i može da spreči širenje virusa.

Obavezno testiranje

Povratnici nakon dolaska u Viktoriju moraju se testiraju na kovid u roku od tri dana od ulaska u državu. Prethodno, na snazi je bio zahtev da to urade u roku od 24 sata, kao i da budu izolovani dok ne dobiju negativan rezultat.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime