Vesti
Prvi ansambl KUD Karađorđe

Posle dugih priprema i mnogobrojnih prinudnih promena datuma, do kojih je došlo usled neizvesnosti tokom protekle dve godine, minulog vikenda je konačno održano gala veče Kulturno-umetničkog društva Karađorđe iz Sidneja.

Reklo bi se – sa sve nadoknadom za izgubljene prilike za druženja, igru i pesmu. Bilo je to veče u kome su prikazane predivne igre i neverovatan talenat prvog ansambla, pod stručnim vođstvom darovitog koreografa Aleksandra Popovića.

redstavljene su raskošne nošnje iz raznih srpskih krajeva

Celovečernji program u svečanoj sali “Mekvori Paradizo“ u Liverpulu, otpočeo je plesom. Prvi ansambl izveo je igre iz okoline Dimtrovgrada, zatim iz Budžaka (Stara Planina) i Vladičinog Hana.

Gosti su ih za besprekorno izvođenje nagradili aplauzom i gromoglasnim navijanjem, a njihov treći nastup je izazvao prave ovacije.

Prvi ansambl na sceni

Da su svi gosti i učesnici otišli sa gala večere puni utisaka, potvrdila je predsednica KUD Karađorđe Nataša Bulatović.

– Ovaj događaj nije samo svedočanstvo ljubavi, posvećenosti i strasti koju članovi prvog ansambla gaje prema folkloru, već izraz ponosa i osećaja povezanosti sa našom tradicijom i kulturom. Istakla bih i da su se igrači predstavili u raskošnim i raznovrsnim nošnjama izuzetnog kvaliteta, koje su samo još više istakle našu ljubav i strast prema onome što radimo – rekla nam je Nataša.

Gala veče je na karakterističan i znalački način vodio poznati MC Aleks Glumac, a svirao je orkestar “Šampioni“.

Koreograf Aleksandar Popović

– Oni su na određeni način sopstveni orkestar KUD Karađorđe. Bez “Šampiona“ ne može da prođe nijedan naš događaj – istakla je Nataša.

A zahvaljujući “Šampionima“ dobro raspoloženje se podiglo na još viši nivo, pa je posle nastupa igračkog ansambla na podijumu kolo zaigrao i veliki broj gostiju.

Jadranka Stanojev i Nataša Bulatović

– Kako je veče odmicalo, bili smo sve više ujedinjeni kroz zajedničku ljubav prema kolu i tradicionalnom plesu. Bez obzira na to koliko ko ima godina, u kom smo društvu ili klubu ili na kojoj strani Sidneja živimo, čim je počela muzika zaigrali smo kao jedan. Sjajan provod uz ples i pesmu nastavili smo do kasnih noćnih sati – rekla je Bulatovićka.

Predsednica KUD Karađorđe se zahvalila članovima, gostima i učesnicima koji su zajedničkim snagama doprineli da veče bude uspešno.

Marija Golub, Nataša Bulatović, Ratko Sivac i Tanja Božić

Ona je pohvalila prvi ansambl za sav trud i istakla koliki je blagoslov za Karađorđe što ima tako neverovatnu grupu mladića i devojaka koji predstavljaju ovo društvo i promovišu srpsko nasleđe i kulturu širom Australije.

Nataša Bulatović je posebno istakla članove Upravnog odbora – Tanju Božić, Jadranku Stanojev, Bojana Goluba i Ratka Sivca i naglasila da je srećna što ima tako neverovatan tim ljudi, čiji su fokus i napori uvek usmereni ka dobrobiti Društva i njegovih članova.

– Bez uloženog ogromnog truda i zalaganja Upravnog odbora, ništa ne bi bilo moguće – naglasila je.

Zoran i Bojan Golub s novim dresom Miloša Ninkovića

Nataša je takođe uputila poruku celokupnoj srpskoj zajednici da nastavi da se uzajamno podržava u svemu, ali i da pre svega podrži našu omladinu, bez obzira na to kom klubu, ansamblu ili organizaciji pripadaju.

– Treba da budemo uvek tu jedni za druge, da se držimo zajedno, pomažemo i podržavamo jedni druge kako bismo mogli da rastemo jao zajednica. Mi smo uzori našoj omladini i oni su naša budućnost na koju treba da pazimo.

Nataša se takođe zahvalila svim ostalim klubovima, kulturno-umetničkim društvima i organizacijama, kao i njihovim članovima, što su se potrudili da budu prisutni te večeri na svečanosti Karađorđa.

I gosti su zaigrali na podijumu

– Svi zajedno su učinili ovaj događaj posebnim, uključujući članove Folklorne grupe Ravna Gora iz Boniriga, Fudbalskog kluba Beograd, zatim Burek on Wheels i svi ostali prijatelji i porodice naših članova. Kad god nam se ukaže prilika, KUD Karađorđe će se sa zadovoljstvom i radošću odazvati na događaje koje budu organizovali drugi i uzvratićemo podršku svim našim prijateljima – poručila je Nataša Bulatović.

Posle njenog obraćanja pažnja prisutnih se ponovo usmerila na izvrsne izvedbe prvog ansambla, kojem su se zatim u kolu priključili gosti, učinivši tako ovo veselje istinski nezaboravnim.

– Znam da je u nedelju ujutru bilo mnogo umornih i teških glava i nogu, ali isto tako znam da su srca svih bila puna ponosa i radosti, znajući da su budućnost naše zajednice i kulture našeg naroda u dobrim rukama nove generacije mladih Srpkinja i Srba – poručila je predsednica KUD Karađorđe.

Bojan Golub i Bobi Milinković sa dresom koji su potpisala braća Trbojević

Zahvalnost Ninkoviću i braći Trbojević

Posebnu pažnju gostiju privukla je aukcija na kojoj su se našli i potpisani dresovi poznatog srpskog fudbalera Miloša Ninkovića, i to njegovog sadašnjeg, ali i bivšeg kluba – Vonderersa i FC Sidneja.

Takođe, na licitaciji je bio i dres ragbi reprezentacije NSW iz prošlogodišnje serije State of Origin, koji su potpisala braća Džejk i Tom Trbojević iz NRL kluba Menli Si Igls.

Predstavljene su i knjige Đorđa Nikolića, “Trilogija srpskih narodnih igara“, koje govore o folkloru i koreografijama.

Sav prihod biće iskorišćen za obezbeđivanje i unapređenje resursa za članove KUD Karađorđe.

– Zahvaljujemo se od srca Milošu Ninkoviću, Džejku i Tomu Trbojeviću, kao i Đorđu Nikoliću, Zoranu Golubu, Mikiju Milišiću i poslovnom sponzoru Little Soul Creations. Veliku zahvalnost dugujemo i Aleksu Glumcu i orkestru “Šampioni“ za sav trud i doprinos našem događaju – istakla je Nataša Bulatović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here