Pixabay.com

Docent Fakulteta političkih nauka Milan Krstić kaže da nije realno da Crna Gora povuče priznanje nezavisnosti Kosova, dodajući da bi to samo dovelo do turbulencija u bilateralnim odnosima, piše Danas.

Krstić za Fonet kaže da bi Beograd sada morao da demonstrira želju da gradi dobre odnose sa novim predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i to na osnovama ravnopravnosti, a ne nadređenog i podređenog.

On je ocenio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić priželjkivao pobedu Andrije Mandića na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, ali da to ne znači da je pobeda Jakova Milatovića nepovoljna po odnose Beograda i Podgorice.

– Ako se fokusiramo samo na drugi krug, mislim da ovo jeste povoljan ishod za Srbiju, mada je Milo Đukanović u prethodnih 10-ak godina na momente bio mnogo bliži vlastima u Beogradu, nego što je trenutno Milatović – kaže Krstić.

Upitan da li se Srbija mešala u predsedničke izbore u Crnoj Gori, on je odgovorio da nije bilo, naročito u kontekstu drugog kruga, poruka nosilaca vlasti koje bi uticale na izborni proces na neki neprimeren način.

– Naravno, postoji konstantna optužba Đukanovića i njegove partije da se Beograd u nešto meša, ali to je jedna dugoročna satanizacija Beograda, za koju nema mnogo osnova, u ovom kontekstu sada naročito, a i ranije mislim da je često bila preuveličavana –  konstatovao je Krstić.

Upitan kako će Milatovićev izbor za predsednika Crne Gore uticati na odnose Beograda i Podgorice, on je uzvratio kako sama činjenica da nije pobedio Đukanović predstavlja dobar i pozitivan impuls za srpsko-crnogorske odnose.

– Ta retorika o Srbiji kao suštinskoj pretnji za Crnu Goru očigledno više ne pije vodu kod velikog dela birača u Crnoj Gori, jer su je se zasitili, pa DPS više nije mogao samo na osnovu te poruke da pobedi na ovim izborima – smatra Krstić.

Upitan o procenama da bi, slabljenjem uticaja Srbije na Kosovu, mogao da ojača njen uticaj u Crnoj Gori, Krstić je odgovorio da to ne može da se poredi, ali je dodao da postoje situacije u kojima se pređu granice i u kojima jedna država počinje da se meša u suverene nadležnosti druge države.

Nada se, kaže, da se to neće desiti zato što bi u ovom povoljnom trenutku za izgradnju dobrih odnosa Srbije i Crne Gore bilo vrlo pogrešno ako bi Beograd to pokušao da radi.

– Beograd trenutno i nije ni u situaciji da to uradi, ali će verovatno pokušati da dobije podršku Podgorice za neke teme koje smatra prioritetom, poput Otvorenog Balkana, što nije nužno loše – izjavio je Krstić.

On misli da će, posle Milatovićeve pobede na izborima, biti promenjen odnos prema toj inicijativi i podseća da novom predsedniku Crne Gore nije smetalo što je u kampanji podržavao “Otvoreni Balkan”, koji prema nekim istraživanjima podržava i većina građana Crne Gore.

Krstić procenjuje da će, posle Brisela, drugo Milatovićevo putovanje biti poseta Beogradu, mada nije siguran kada bi mogla da usledi, s obzirom na to da će na funkciju stupiti u maju.

– Možda bi za njegovu političku opciju bilo zgodno da bude u Beogradu početkom juna, pre parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, ali mislim da je verovatnije da će do posete doći krajem juna ili početkom jula – zaključio je Krstić.

3 COMMENTS

  1. Ovaj je jos gori nego Djukanovic,premazani Crnogorac,samo ce se slihtati zbg interesa.A sto se tice Kosova,to je nevidjena (cenogorska) sramota sto su priznali srpsku teritoriju za razliku od Grcke,Spanije,Rumunije,koje nisu.Za to Srbija treba ih kazniti i otvoriti medijsku kampanju da ni jedan Srbin iz Srbije,ne treba letovati na njihovom moru ?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here