Ministarstvo odbrane Rusije
Ruska Crnomorska flota

Jačanje Rusije u crnomorskom regionu nakon prisajedinjenja Krima ne ostavlja Alijansi šansu za brzu i ubedljivu pobedu u slučaju mogućeg sukoba, piše kolumnista Mark Episkopos za časopis “Nešenel interest”.

Autor se poziva na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da treći svetski rat ne bi počeo čak i da su ruski brodovi potopili britanski razarač “Defender”.

“Putinovo uverenje moglo bi da bude potpuno prikladno”, piše Episkopos i dodaje da Zapad shvata da bi sigurno izgubio u tom ratu.

Prema rečima autora, u osnovi aktuelne nestabilnosti na Crnom moru je status Krima. Izvodeći vojne vežbe na Crnom moru, Kijev zajedno sa nekoliko zapadnih država preduzima simbolične korake za jačanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, smatra on.

Sa svoje, strane, Kremlj sve oštrije reaguje na te provokacije, istakao je autor.

Jačanje Crnomorske flote

Istovremeno, ekspert piše da Rusija posle prisajedinjenja Krima neprestano povećava Crnomorsku flotu. Konkretno, flota je dobila tri modernizovane raketne fregate “Admiral Grigorovič”, kao i nekoliko dizel-elekstričnih podmornica projekta 636 “Varšavjanka”.

Još jedno oružje koje zadaje glavobolju NATO-u je hiperzvučna krstareća raketa “Cirkon”, piše “Nešenel interest”.

Autor je precizirao da ona ograničava sposobnost udarnih grupa nosača aviona američke mornarice da projektuju snagu duboko na ruskoj teritoriji. To se tiče i balističke raketa Iks-47M2 “kindžal”, dodao je stručnjak.

Pored toga, on smatra da NATO snage ne mogu da računaju na podršku u regionu.

“Turska, koja je NATO članica, stalno ometa postizanje bezbednosnih ciljeva Alijanse težeći bližim vojnim i ekonomskim vezama sa Moskvom. Ukrajina, Rumunija i Gruzija mogu i gotovo sigurno će obezbediti morski prolaz za američke trupe, ali nemaju potreban pomorski potencijal za značajniji doprinos”, objasnio je Episkopos.

Zaključak autora članka je da Rusija ima sva sredstva za sprovođenje efikasne kampanje protiv savezničkih snaga na Crnom moru, iako ni u jednom od mogućih scenarija sukoba nema ni nagoveštaja da bi NATO pobedio.

1 KOMENTAR

  1. Nimalo se nismo promenili od nastanka, civilizacija i intelektualni napredak nam sluze da se ne ubijamo kamenjem i motkama.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime