commons.wikimedia/Vitaly V. Kuzmin
Ruski sistem S-400

Kolumnista časopisa “Nešenel interest“ Mark Episkopos izdvojio je pet vrsta naoružanja ruske vojske koji bi obezbedili pobedu Moskve ukoliko izbije rat sa Ukrajinom.

Autor članka misli da eskalacija sukoba na jugoistoku Ukrajine može da dovede do rata sa Rusijom. On je primetio da ruska vojska ima primetnu nadmoć u vazduhu i u pogledu protivraketne odbrane, što bi stvorilo velike poteškoće za Oružane snage Ukrajine.

Episkopos smatra da Kijev neće moći da savlada ruski sistem za protivraketnu odbranu zbog činjenice da Oružanim snagama Ukrajine nedostaje neprimetnost. Ekspert je podsetio na sistem PVO S-400 “Trijumf” koji je baziran na Krimu, a koji bi mogao da predstavlja pretnju vojnim objektima na istoku i centralnom delu Ukrajine. Ovaj ruski sistem može da pogađa avione, dronove i rakete u radijusu od 400 kilometara.

Sledeća stavka na spisku su lovci Su-35S, opremljeni raketama vazduh-zemlja i navođenim bombama. Episkopos je primetio da ukrajinsko vazduhoplovstvo neće moći da se suprotstavi Rusiji zbog sopstvene zaostalosti i dotrajalosti, kao i brojčane nadmoći ruskih vazduhoplovnih snaga.

Ukrajina ne može da parira po broju tenkova

U slučaju borbenih dejstava na kopnu, Rusija će koristiti borbeno vozilo pešadije BMP-3M, uveren je autor. On smatra da bi se borbe odvijale u gradskim sredinama, a laka i pokretna borbena vozila pešadije imale bi značajne prednosti u odnosu na tenkove.

Oklopna vozila BMP-3 na poligonu “Jurginski” na vojnim vežbama “Centar 2019”

Istovremeno, tenkovi, pre svega T-90M, takođe bi doprineli u hipotetičkom ratu. Stručnjak je istakao da Rusija prednjači u svetu po broju tenkova. On je pri tome pozvao da se ne odbacuje ukrajinski T-84 “Oplot”, ali je ipak naglasio da oni verovatno neće biti dovoljni za efikasnu borbu.

Pete na spisku su ruske samohodne haubice 2S19 “Msta S”, opremljene naprednom tehnologijom za ciljanje, a mogu da ispaljuju do osam granata u minutu.

Kijev sprema ofanzivu

Od februara ove godine situacija u Ukrajini počela je da se pogoršava. Učestale su provokacije Oružanih snaga Ukrajine i granatiranje naselja u DNR i LNR. Izvršen je pokušaj ubistva komandanta bataljona Narodne milicije Donjecke narodne republike, ukrajinske snage granatirale su naselje Gorlovku i predgrađe Donjecka, a borbe su se pojačale.

U subou je u napadu ukrajinske bespilotne letelice u Donbasu poginulo jedno dete, a jedna žena je ranjena. Posle toga, predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin pozvao je da se Kijev isključi iz Saveta Evrope.

Samoproglašene republike smatraju da se Kijev priprema za veliku ofanzivu, dovlačeći nove snage na kontakt liniju. Ukrajinska prestonica delimično potvrđuje ove informacije: vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio je 22. februara da vojska vežba scenario juriš u gradskim sredinama.

2 COMMENTS

  1. 1. I osnovno u slučaju napada na rusiju bilo koje zemlje automatski se aktiviraju nuklearne rakete koje resavaju problem … ???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here