“Nešenel interest”: Rusi prave S-500, američko oružje će biti nemoćno

0
Youtube
S-500

Najnoviji ruski raketni sistem “S-500” daleko prevazilazi hvaljeni i traženi “S-400” – navode američki mediji, dok ruski prenose mišljenja stručnjaka da ovakav sistem protivvazdušne odbrane daleko premašuje sve do sada viđeno.

Američki časopis i portal “Nešenel interest” tvrdi da domet raketa “S-500” iznosi 600 kilometara, što je za 200 kilometara više od “S-400”. Ovaj sistem može istovremeno da prati i presreće do deset bojevih glava koje se kreću brzinom od oko 6,5 kilometara u sekundi, kao i da otkriva nevidljive avione.

Američki časopis smatra da ćutanje Moskve o “S-500” nije uslovljeno tehničkim teškoćama u njegovoj izgradnji, već ekonomijiom. Rusija se, smatra list, plaši da bi proizvodnja “S-500” mogla da potkopa uspeh “S-400”, koji je veoma tražen u svetu.

Istovremeno, stručnjaci koji su radili na projektu “S-500 Prometej” potvrđuju da će on moći da deluje na daljini većoj od ijednog drugog raketnog sistema na svetu.

“S-500” obaraće obične balističke rakete, dronove, nadzvučne projektile pa čak i “nevidljive” lovce pete generacije.

“Sputnjik” navodi da će Rusija uskoro početi da proizvoditi “S-500”, pozivajući se na prvog čoveka državne kompanije “Rosteh” Sergeja Čemezova. Ovom sistemu, prema pisanju zapadnih medija, američko oružje ne može ništa.

Rusija neće prodavati novi sistem “ni za kakav novac” već je namenjen isključivo ruskoj vojsci.

– Tek nakon što ruska vojska dobija “S-500” možemo govoriti i o njegovom izvozu – navodi Čemezov.

Ovaj sistem će bez problema obarati i američke “lovce F-22” i “F-35”, smatraju stučnjaci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here