EPA/Dmitry Lovetsky
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Rusija bi želela ukidanje zapadnih sankcija i uspostavljanje konstruktivnih, čak i partnerskih odnosa sa SAD, ali neće zbog toga poći na jednostrane ustupke i pristaće na izgradnju takvih odnosa samo pod svojim uslovima, piše generalni direktor časopisa “Nešenel interest”, američki politikolog Dmitrij Sajms.

“Budućnost odnosa između SAD i Rusije u velikoj meri zavisi od Amerike. Ako Sjedinjene Američke Države ne mogu da pristanu ni na šta drugo osim na nepobitnu hegemoniju, onda će Rusija nesumnjivo postati ozbiljna prepreka i predstavljati izazov”, uveren je on.

Prema njegovom mišljenju, sankcije bi mogle biti “korisno sredstvo” za Vašington ukoliko im cilj nije samo “izolacija i slabljenje Rusije”, već pokušaj “da se ponašanje Rusije učini fleksibilnijim”.

Sajms smatra da bi Moskva želela da zapadne sankcije budu ukinute.

“Međutim, da bi ovakav pristup funkcionisao od Moskve se ne mogu očekivati ozbiljni ustupci uzalud se nadajući da će Zapad kasnije učiniti recipročne korake”, rekao je on.

Kako navodi autor članka, takav scenario bio bi sličan onome što se dogodilo krajem 1980-ih “u vreme (Mihaila) Gorbačova”.

“Insistirati na tome da Moskva ponovi ono što mnogi Rusi smatraju neuspehom i ponižavajućim pristupom značilo bi pomešati želje sa stvarnošću”, uveren je politikolog.

Prema njegovom mišljenju, Moskva teži “konstruktivnijim, čak i partnerskim odnosima sa SAD”, ali će takve odnose graditi samo “pod svojim uslovima”.

“Bez obzira na njene namere, Rusija ostaje važna zemlja za SAD, a prema jednom ključnom kriterijumu i najvažnija: to je jedina zemlja sposobna da fizički uništi Ameriku”, zaključio je Sajms.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime