commons.wikimedia/Vitaliy V. Kuzmin
Ruski vojnici

Rusija i Belorusija se na vežbama “Zapad – 2021” pripremaju za partizanski rat protiv NATO, piše novinar američkog “Nešenel interesta” Mark Episkopos.

“Konflikt velikog obima sa Zapadom u tradicionalnom smislu nije osnovni cilj tih manevara. Najveći deo vežbi će se odvijati u urbanim sredinama. Po mišljenju stručnjaka takav izbor se može objasniti time što se Rusija priprema za partizanski rat protiv NATO”, navodi se u članku.

Vojni ekspert Majkl Kofman pretpostavlja da će se manevri sastojati iz dve etape – prva faza predviđa mobilizaciju i razmeštanje ruskih i beloruskih snaga prvih dana potencijalnog upada Amerike i njenih saveznika. U drugoj fazi predviđeno je da Moskva primeni čitav spektar naoružanja kako bi nanela poraz snagama uslovnog neprijatelja.

Episkopos dodaje da su Poljska, Letonija i Ukrajina izrazile “duboku zabrinutost” za svoju bezbednost zbog ovih vežbi. Ipak, nema nikakvih naznaka da bi Rusija iskoristila vežbe kao pokriće za vojnu intervenciju u susednim zemljama, zaključuje autor.

Velike strateške rusko-beloruske vojne vežbe “Zapad 2021” u kojima će učestvovati skoro 200.000 vojnika, uključujući strane kontigente iz zemalja ODKB, ŠOS počinju danas. Kako je saopšteno, na poligon “Mulino” u Nižegorodskoj oblasti stigli su vojnici iz još sedam zemalja.

Podsetimo, NATO je, u svetlu predstojećih vojnih vežbi “Zapad 2021”, pozvao Rusiju i Belorusiju da deluju predvidivo, kako bi se smanjio rizik od incidenata na granicama Alijanse.

1 COMMENT

  1. Pa ja koliko ovo razumeh ispada da bi to nato kao ušo u rusiju ko hitler kratko i jasno , osvojio i gotovo .E baš bih voleo da vidim kako bi im to uspelo i dali bi imali u šta da se vraćaju i kako.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here