EPA/Alexei Druzhinin
Emanuel Makron i Vladimir Putin

Francuska bi se mogla zbližiti sa Rusijom posle formiranja novog bezbednosnog saveza AUKUS i nakon što je Australija raskinula ugovora o kupovini francuskih podmornica, napisao je u članku za “Nešenel interest“ kolumnista Ali Demirdas.

Prema njegovom mišljenju, neke evropske zemlje se plaše geopolitičkog saveza Moskve i Pariza.

“Pariz već baca pogled na Rusiju u istočnom Sredozemlju tako da se može očekivati da će se još više zbližiti sa Moskvom. To je više nego dovoljno da potkopa osnove NATO, izazivajući zabrinutost u Poljskoj, baltičkim zemljama, Ukrajini i Gruziji”, smatra Demirdas.

On navodi da predsednik Francuske Emanuel Makron može preduzeti odlučne korake u spoljnoj politici, uzimajući u obzir njegov slab rejting u odnosu na predsednicu desničarske partije Nacionalni zbor Marin Le Pen.

Demirdas je takođe naveo da situacija u Evropi podseća na situaciju pred početak Drugog svetskog rata.

“Za sada nije poznato da li će AUKUS isprovocirati još veći konflikt u Evroaziji”, zaključio je autor.

Australija je sklopila partnerstvo sa Velikom Britanijom i SAD u oblasti odbrane i bezbednosti (AUKUS) i izjavila da će izaći iz sporazuma o podmornicama sa francuskom kompanijom “Naval grup”. Sporazum na 56 milijardi evra, koji je predstavljao “ugovor veka”, imao je u vidu 12 udarnih podmornica klase “Barakuda”.

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan je odluku Australije o odustajanju od kupovine podmornica okarakterisao kao “zabadanje noža u leđa” i “podrivanje poverenja” posle čega je Pariz prvi put u istoriji povukao iz Vašingtona i Kanbere ambasadore na konsultacije.

1 COMMENT

  1. “Slobodni demokratski svet” se plaši saveza Ukrajine i Rusije.
    I to će se jednom desiti, kada budu pitali narod kako hoće da živi.
    Na balkanu nisu pitali ko gde i sa kim hoće, nego su bombardovali lažima, a posle osiromašenim uranijumom.
    Crna Gora je ušla u NATO, iako je više od 85 % naroda bilo protiv. Objašnjenje onog koji je po volji “celog sveta” je da narod nije sposoban da odlučuje o tome, pa su ONI odlučili.
    Na Kosovu nikad nije bilo referenduma.
    Kad čujem od neke budale ono “ceo svet”, uzdržavam se da ga ne tresnem o zemlju. Ja spadam u onih 70 % koji nisu “ceo svet”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here