EPA/Maxim Shipenkov
Džo Bajden i Vladimir Putin

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena ne bi trebalo da odustane od pritiska na evropske kompanije u vezi sa “Severnim tokom 22 zbog “javne učtivosti” u odnosima sa Nemačkom, piše “Nešenel interest”.

Prema mišljenju autora članka, bilo kakvi dalji koraci Vašingtona neće pomoći da se izbegne razočaranje pojedinih međunarodnih partnera.

On smatra da podrška evropskih zemalja projektu, bez obzira na američke sankcije, pokazuje koliko ogroman uticaj Rusija ima u regionu zahvaljujući isporukama gasa. Zato Bela kuća ne bi trebalo da traži “magični štapić koji će zadovoljiti sve”, navedeno je u članku.

“Postoji samo surova realnost nacionalnih interesa Sjedinjenih Američkih Država i oni zahtevaju da se ‘Severni tok 2’ precrta”, istakao je novinar.

Autor navodi da se pokušaji blokiranja završetka izgradnje projekta često posmatraju kao nepotrebno zaoštravanje bilateralnih odnosa s Nemačkom, jer će izgradnja gasovoda u svakom slučaju biti završena. Međutim, on smatra da su SAD uspevale da ometaju realizaciju “Severnog toka 2” i da ne smeju da odustanu od toga.

“U toj partiji geopolitičkog šaha može biti samo jednog pobednosnog ishoda. Za Ameriku će pristajanje na završetak izgradnje ‘Severnog toka 2’ biti istorijska greška. Došlo je vreme da se taj projekat matira”, apelovao je novinar “Nešenel interesta”.

Projekat “Severni tok 2” podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda “Severni tok 2” aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija “Olsiz” bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here