commons.wikimedia
Mapa Ukrajine

Praksa “spoljnog upravljanja” kao i kratkovida politika ukrajinskih državnih zvaničnika doveli su do toga da je “proruska” stranka “Opoziciona platforma – za život” postala najpopularnija politička zajednica u Ukrajini, piše američki časopis “Nešenel interest” i navodi da SAD treba da priznaju neuspeh svoje politike u tom regionu.

Prema rečima autora članka, spoj političkog neiskustva aktuelnog predsednika Vladimira Zelenskog i potčinjavanja zapadnim interesima doveo je do takvih potresa u zemlji kakvih nije bilo od vremena “narandžaste revolucije” 2014. godine. Nastavak politike usmerene na ukrajinizaciju stanovništva, koja je započeta još za vreme bivšeg predsednika Petra Porošenka, odbio je od Zelenskog rusko biračko telo sa juga i istoka zemlje, koje ga je dovelo na vlast, dodaje novinar.

“Ti ljudi su glasali za Zelenskog, jer je obećao da će okončati pokušaje Porošenka da celoj zemlji nametne jezik, kulturu i istoriju galicijske zapadne Ukrajine”, navodi se u članku.

Prema mišljenju autora članka, gubitak suvereniteta Kijeva i ustupanje Zapadu postaće aktuelna tema u zemlji 2021. godine.

On takođe smatra da se ambasadori zemalja “Velike sedmorke” sve češće mešaju u politiku Ukrajine i utiču na donošenje važnih odluka, sve do zabrane nabavke ruske vakcine protiv virusa korona ili kineske opreme od kompanije “Huavej”.

“Toliko očigledno potčinjavanje Ukrajine Zapadu izaziva negodovanje čak i na najvišem nivou vlasti. Kada je zamenik šefa predsedničke administracije Oleg Tatarov javno kritikovao ‘spoljno upravljanje’, protiv njega je iznenada podignuta optužnica i privremeno je udaljen sa dužnosti”, navodi se u članku.

Zapadni analitičari ignorišu vekovne istorijske, religiozne i kulturne veze značajnog dela stanovništva Ukrajine sa Rusijom. Politika, koja je uzima u obzir razlike i specifičnosti zapadnog i istočnog dela zemlje, neće biti uspešna, jer će je smatrati tendencioznom, navodi se u tekstu.

Sve to, u kombinaciji sa krahom ukrajinske industrije i katastrofalnim padom broda stanovnika koji napuštaju zemlju, dovelo je do toga da, uprkos naporima Zapada da podrži antirusko raspoloženje, u Ukrajini oživljavaju proruske stranke, zaključuje se u članku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here