EPA/Clemens Bilan
Alis Vajdel

Alis Vajdel, jedan od lidera nemačke političke partije Alternativa za Nemačku (AfD), rekla je da je debata o članstvu Ukrajine u NATO bila okidač za aktuelna dešavanja, i da je nespremnost Zapada da učini ustupke Rusiji po tako ključnom pitanju uvredila Moskvu.

Ona je trenutnu napetu situaciju oko Ukrajine opisala kao “neuspeh Zapada”, koji nije uspeo da obezbedi neutralnost Kijeva u ranoj fazi.

Vajdelova je rekla da njena stranka želi da budu preduzete pravovremene mere “kako bi se Ukrajina i sve ostale zemlje u okruženju stavile u neutralan status i da se ne pomeraju granice širenja NATO na Istok”.

– Problem je bila Ukrajina, problem nepostojanja statusa neutralnosti i to je samo prespavano – navela je ona.

Vajdelova je izrazila mišljenje da je ispunjenje obećanja o neutralnosti Ukrajine moglo da uveri Rusiju u pogledu njene zabrinutosti za bezbednost. Prema njenim rečima, Moskva je jasno artikulisala taj problem još pre 20 godina. “A SAD, na primer, ne bi tolerisale bilo kakvu neprijateljsku moć i silu u svom dvorištu”, ocenila je ona.

Vajdelova je ponovila da je ova “uvreda” Rusije glavni razlog za situaciju u Ukrajini.

– I više od toga, Zapad snosi određenu odgovornost za situaciju jer su se tvrdolinijaši čvrsto držali mogućnosti ulaska Ukrajine u NATO i pritom su arogantno negirali status Rusije kao velike sile – istakla je ona.

Vajdelova je rekla da je ovo “istorijski neuspeh Zapada, odnosno uvreda Rusije”.

Takođe, smatra ona, “bila je apsolutna greška začikavati Ukrajinu” lažnim obećanjima, da će se pridružiti EU i NATO.

– Time smo Ukrajinu namamili u ovu situaciju i ovaj opasan test. NATO, a pre svega Nemačka i Francuska, trebalo je rano da interveniše. Štaviše, aktuelna kriza pokreće političke procese koje kasnije možda više nećemo moći da kontrolišemo – ukazala je Vajdelova.

Ona je istakla da sankcije koje više štete sopstvenim građanima nego onima na koje ciljaju ne mogu okončati rat. “One su na kraju politika alibija – poput osvetljavanja Brandenburške kapije ukrajinskim nacionalnim bojama”, rekla je Vajdelova.

2 COMMENTS

  1. Ко се неби увредио? Руси су свима објаснили да ратују против растућег неонацизма у Украјини, што је разлог малтретирања Руса у Украјини. Сметају им Руси зато што Нацисти не би изгубили II Светски рат да није било Руса. Ако ово није тачно, зашто Крим и републике у Домбасу добровољно подржавају Русију.
    Неко се прави глув и неће да призна да је Европски Нео-нацизам директно одговоран и за распад Југославије на штету Срба.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here