Nestali su regionalni, a ne nacionalni problemi

0

Postoje greške u identifikaciji žrtava

Posebno se regionalno mora pristupiti reviziji ovih slučajeva, iz razloga što se u početnom periodu identifikacija obavljala klasičnom metodom, a neki slučajevi ukazuju da su tu napravljene određene greške. Ovo je rečeno na konferenciji za medije radne grupe Ujedinjenih nacija za prisilne nestanke koja je juče održana u Beogradu.

– Važno je da svi počinioci budu privedeni pravdi što bi doprinelo i otkrivanju istine – kazala je jedna od članica radne grupe Jasminka Džumhur.

Na pitanje "Vesti" da li je problem nestalih političko pitanje s obzirom na to da ni posle tri godine razgovora Beograda i Prištine ta tema nije na dnevnom redu Brisela, ona je odgovorila je da to treba posmatrati "iz aspekta ljudska prava".

Radna grupa je posetila Hrvatsku, iz Beograda ide u Prištinu i Podgoricu, a tokom zvaničnih poseta, eksperti UN će ispitati mere preduzete za sprečavanje i iskorenjivanje prisilnih nestanaka. Tokom boravka u Beogradu susreli su se za predstavnicima državnih institucija, rodbinom nestalih, predstavnicima organizacija civilnog društva.

Posle posete regionu, ova radna grupa će izveštaj podneti Savetu UN za ljudska prava u 2015. godini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here