Pexels
Ilustracija

Iako više od šest miliona Australijanaca od prošlog ponedeljka ima pravo na besplatne brze antigenske testove na kovid, farmaceuti strahuju da će zbog rasprostranjene nestašice morati da se dovijaju kako bi zadovoljili povećanu potražnju.

Početkom januara, pod stalnim zahtevima da se brzi testovi (RAT) učine besplatnim za sve građane, premijer Skot Morison je najavio je da će vlasnici koncesijskih kartica moći da podignu testove u svojim lokalnim apotekama.

Penzioneri, vojni veterani i osobe sa niskim primanjima su među onima kojima je dozvoljeno do deset besplatnih testova u periodu od tri meseca, a najviše pet testova u toku jednog meseca.

Potražnja za “kućnim testiranjem” na kovid porasla je tokom leta, pošto je došlo do odluke državnih i teritorijalnih vlada da dozvole koriš
enje brzih testova kao zvaničnih.

Ovakva promena izvršila je neverovatan pritisak na ionako ograničene zalihe rapid testova.
Situacija tek treba da se popravi, a zalihe RAT se rasprodaju skoro čim stignu nove isporuke.

Kris Frimen, predsednik Farmaceutskog društva Australije (PSA) je rekao da prodavnice obezbeđuju dodatno osoblje samo da bi odgovarale na pozive u vezi sa brzim testovima.

– Izveštavaju nas da primaju najmanje četiri poziva u minuti s pitanjima da li i gde mogu da se nabave brzi testovi. Potražnja je ekstremna – istakao je Frimen.

Nacionalni kabinet se složio da nadoknadi farmaceutima deset dolara, plus PDV, za svaki brzi test koji budu dali vlasnicima koncesionih kartica u okviru planiranog programa, uz dodatnih 4,30 dolara naknade za svaku transakciju.

S obzirom na to da globalna potražnja za testovima nadmašuje ponudu, PSA je objavio da bi stopa od 15 dolara po testu bila prikladnija.

– Ti testovi su trenutno izuzetno retki, što povećava cenu, tako da je deset dolara plus PDV izazov, u smislu da se osigura da apoteke mogu da ih kupe po jednakoj ceni ili nižoj od te – istakao je dr Frimen.

Predsednik Društva je ukazao na još jedan problem, a to je činjenica da finansiranje apoteka nekada može da potraje i do mesec dana. Ukoliko apoteke kupuju priličan broj ovih testova, rizikuju da ostanu praznih džepova dok čekaju da im stignu naknade.
Prema rečima dr Frimena, najidealnije bi bilo da vlada nabavi zalihe i da ih distribuira apotekama, umesto što im je ostavila da se bore na otvorenom tržištu brzih testova.

Savezna vlada je pak insistirala da  će Nacionalni kabinet redovno preispitivati stopu refinansiranja, kako bi osigurala da ona bude u skladu s cenom brzog testa. Prema rečima zamenika premijera Barnabija Džojsa, jedan od razloga nestašice RAT je činjenica da ga neki ljudi gomilaju.

– U velikom broju slučajeva korporacije ili firme kupuju više nego što im je potrebno – naglasio je Džojs.

Kancelarija saveznog ministra zdravlja Grega Hanta navela je da će se pritisak u snabdevanju biti ublažen u narednim nedeljama, a neke od najvećih apotekarskih grupa u zemlji očekuju da će 16 miliona testova biti dostupno do kraja januara, a još 33 miliona u februaru.

Rezervisano za penzionere

Ministar zdravlja Greg Hant je primetio da farmaceuti rezervišu RAT za ugrožene grupe ljudi, ocenjujući to kao izuzetno važan potez.

– Razgovarao sam s izvršnim direktorom jednog lanca apoteka, koji očekuje da će imati 500 pakovanja od pet testova dostupnih u velikoj većini njihovih apoteka. Ove zalihe će bti izdvojene za penzionere, vlasnike koncesionih kartica, nosioce zdravstvenih kartica s niskim primanjima i naše veterane – pozdravio je ministar Hant odluku apotekara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here