EPA/Sergey Guneev
Vladimir Putin

Sve je više događaja koji ukazuju na to da Rusija počinje da liči na zemlju koja se raspada, piše “Forin polisi”.

Nešto se čudno dogodilo u Moskvi 30. maja. Usred bela dana, grad je napao roj bespilotnih letelica – od pet do 25 ili više, počinje taj magazin svoj tekst.

Nije to bio simboličan gest, poput jedne male bespilotne letelice koja je udarila u stub zastave na vrhu Kremlja, nego nekoliko udara u različitim delovima glavnog grada.

Ni jedan od dronova nije eksplodirao – kako je izvestio Komersant, ali su pali na stambene zgrade nakon što su bili oboreni ili elektronski ometani. Bio je to prvi put da je Moskva bila izložena vazdušnom napadu otkako ju je nemački Luftwaffe bombardovao 1941. godine, piše Forin Polisi.

Nažalost za Ruse, bio je to samo prvi ponižavajući incident u toj sedmici. Sledećeg dana napad je skoro nestao iz ruskih državnih medija, a Moskva je nastavila kao da se ništa nije dogodilo. Stanovnici su negodovali zbog neispravnih aplikacija za taksi jer su GPS usluge bile isključene u pokušaju da se dezorijentišu novi rojevi dronova.

Lokalne novinske kuće brzo su prešle na recenzije novih restorana na terasama, a nekoliko se komentatora pitalo zar se ne čini da ih okupljanje na krovu čini lakim metama za dronove.

Tada je stanje iz ruske perspektive postalo još više uznemirujuće i krajnje bizarno. Dve grupe koje sebe nazivaju Legija slobodne Rusije i Ruski dobrovoljački korpus – i tvrde da ih čine Rusi koji se bore za oslobađanje Rusije od Putinovog režima – prešle su granicu iz severne Ukrajine u ruski region Belgorod.

Na nekoliko tačaka duž granice borci su naišli na slab otpor i zauzeli sela, budući da je većina jedinica oslabljena pošto je vojska poslata u Ukrajinu.

Da uvreda bude još veća, ukrajinski korisnici Tvitera odmah su proglasili “Narodnu Republiku Belgorod”, a neki su se šalili da je više od 100 posto ruskih stanovnika regiona glasalo na referendumu za stvaranje republike, parodirajući na rusko uspostavljanje dve ilegalne marionetske države u Donbasu.

Zatim su ukrajinski hakeri provalili u nekoliko lokalnih mreža i emitovali lažnu objavu Putina, kojom se najavljuju evakuacija, vojna mobilizacija i uvođenje.

U kombinaciji s napadom bespilotnim letelicama na Moskvu, sada je jasno da se ruski rat vratio kući jer se čini da ruske snage nisu u stanju da okupiraju Ukrajinu i brane Rusiju u isto vreme.

Incidenti se događaju u vreme pojačanog pritiska na Rusiju, budući da je njena ofanziva u Donbasu zastala, a Ukrajina je započela niz probnih napada na istoku i jugu dok granatira ruske ciljeve iza borbenih linija koristeći nove zapadnjačke projektile većeg dometa.

Ukrajinci su takođe pojačali svoje napade dronovima na rafinerije nafte, aerodrome i druga kritična mesta duboko u Rusiji.

A Rusi kao da počinju da shvataju u kakvoj su situaciji. Prvi dokaz je zapanjujuća eskalacija gorljivog sukoba između šefa Vagnera Jevgenija Prigožina i ruskog ministarstva odbrane.

U nedelju je Prigožin objavio video na kom se vidi potpukovnik ruske vojske – zapovednik 72. mehanizovane brigade u istočnoj Ukrajini – kog su zarobili i ispitivali Vagnerovi plaćenici.

Pred kamerom, zapovednik priznaje da je naredio svojim trupama da pucaju na Vagnerovu jedinicu. Rusi pucaju jedni na druge, privatni plaćenici zarobljavaju visokog oficira vojske vlastite zemlje – sve to počinje pomalo da liči na državu koja se raspada.

7 COMMENTS

  1. Boze dragi koliko treba biti idiot pa napisati ovakav tekst…dakle divna vest, rat je gotov, Rusija se raspada i Rambo je opet pobedio i bez pomoci Cak Norisa… internet je globalno zlo kao i mediji placeni za objavu reality vesti…zapad lezi na lazima , laznom novcu, na pljacki ostatka sveta gde god mogu da posalju milosrdnog andjela…samo sto ovog puta andjeo moze i da im se vrati…videcemo uskoro.

  2. Od 5 do 25 ? Dali je isto kada dobiješ 5 ili 25 šamara …… drugo , živim na reci Moskva 1.3km od Kremlja , nešto bih čuo ili video ili bi mi neko nešto rekao……. stoga , molim da ne pišete nebulozne neproverene informacije jer vi niste publika na stadionu i navijate za jednu stranu nego “objektivan novinar ” koji izveštava čistu istinu i prenosi činjenice ……. e moja struko !

  3. Puno je zla naneto ruskoj politickoj opoziciji, ruskoj omladini, eRusima u Ukrajini, koji su Putinu samo politicki potrebni bili za podkusurivanje i pretnje, puno njih je bas briga bilo da li je to Ukrajina ili nekakva Republika Lugansk/Donjeck- daj mi samo da mirno i normalno zivim. To je cilj obicnog coveka. Pusti bre Putine restauraciju Sovjetskog carstva. Ugledaj se na nas. Niko ne restaurira bivsu Jugoslaviju. Sta bi tek onda bilo?

  4. Po nekim komentarima znaci da se u Belgorodu nista nije desili, da Prigozin laze, da u sibirskim kazamatima nema politickih protivnika, da svi lazu osim Putina i njegovih podanika…itd. A ovog iz Moskve: Dok su Srbi ratovali i ginuli u Hrvatskoj i Bosni: u Beogradu, Nisu, Pirotu, Mladenovcu, Novom Sadu, se sedelo na terasama i diskutovalo o ratu uz kaficu, pivicu i mezicu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here