Netanijahu odobrio ubistvo lidera Hamasa

0

 

”Sandej tajms” piše da je al Mabuh ubijen po odobrenju Benjamina Netanijahua

 
U opširnom izveštaju, zasnovanom na izvoru bliskom Mosadu, britanski list navodi da je Netanijahu dao šefu službe Meiru Daganu zeleno svetlo za operaciju u emiratu na sastanku u Midraši – Mosadovom štabu u severnom predgrađu Tel Aviva.

Isti izvori navode da se grupa agenata obučavala za misiju tajno u jednom telavivskom hotelu. Iako je Mosad znao za mnoge bezbednosne kamere postavljene širom emirata, agenti su iznenađeni sposobnošću policije u Dubaiju da nabavi sve snimke osumnjičenih na tako efikasan način.

Mosad je dobio informaciju da Mabuh planira da putuje u Dubai i započeo rad na planu o ubistvu u hotelu u kome bude odseo. Nije se predviđalo da će operacija biti posebno rizična, niti komplikovana i Netanijahu je navodno rekao agentima Mosada: " Narod Izrael računa na vas. Srećno".

Zamenik šefa diplomatije Izraela Dani Ajalon izjavio je u subotu da nema dokaza koji povezuju Izrael sa ubistvom Mabuha u sobi luksuznog hotela, i pored detaljnog izveštaja o načinu na koje je hamasovac ubijen.

"Tajms" nije odgonetnuo kako su ubice ušle u njegovu sobu i da li je zadavljen ili otrovan. Zaposleni u hotelu nisu našli trgove nasilja niti borbe u sobi, već samo lek za visoki pritsak, koje su ostavili izraelski agenti, piše britnski list.

Drugi britanski list "Sandej miror" objavio je da britanski ministri veruju kako su pasoši te zemlje, koje je koristio deo agenata, tajno kopirani na izraelskom međunarodnom aerodromu Ben- Gurion. Tako je šestoro Britanaca useljenih u Izrael neželjeno umešano u zaveru za ubistvo.

Islamistički Hamas je odmah optužio Izrael za smrt Mabhuha, osumnjičenog za otmicu i ubistvo dva izraelska vojnika još pre dve decenije. Mabhuh je bio jedan od osnivača vojnog krila Hamasa.

 

 

Policija u Dubaiju je objavila listu imena i fotografija 11 ljudi osumnjičenih za zločcin, uključujući jednu ženu. Šef policije u emiratu je, takođe, upro prst u Mosad, zatraživši od Interpola da uhapsi vođu agencije, ako se to dokaže. Osumnjičeni su imali šest britanskih, tri irska i po jedan francuski i nemački pasoš. U subotu se ispostavilo da je samo jedan, nemački, bio orginalna putna isprava.

Izraelski mediji prenose pisanje "Špigla" da je to pasoš Izraelca Mihaela Bodenhajmera koji je pre nepunu godinu uzeo nemačko državljanstvo u Kelnu, jer su mu se baka i deda tamo venčali pre Drugog svetskog rata, u kome su ubijeni.

Bodnhajmer je sam tvrdio da živi u Kelnu, što navodno nije tačno.

U Izraelu inače živi još jedna osoba istog imena koja se pre dve decenije uselila iz SAD i koja je mislila da je žrtva ukradenog identiteta. Radi se o religioznom Jevrejinu koji pohađa jevrejsku versku školu- kolel za oženjene muškarce.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here