EPA/Maxim Shemetov
Benjamin Netanjahu i Vladimir Putin

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je uoči susreta sa predsednikom Rusije u Sočiju izjavio da je direktni kontakt koji je ostvario sa Vladimirom Putinom omogućio njegovoj zemlji da spreči sukob sa Rusijom u Siriji.

Prema njegovim rečima, za njega su najdragoceniji direktni kontakti sa Putinom.

– Upravo to je pomoglo u sprečavanju sukoba, iskreno govoreći, gotovo neizbežnog, zbog nesuglasica između zadataka ratnog vazduhoplovstva Rusije i naših vojnih dejstava tokom operacije u Siriji – precizirao je premijer.

Ovi kontakti doprinose i razvoju uzajamno korisnih ekonomskih veza između Rusije i Izraela, dodao je Netanjahu u razgovoru za RBK.

– Ta koordinacija je moguća samo zato što se ja i predsednik Putin međusobno poštujemo. Mi zaista razgovaramo kao jednaki, otvoreno, bez ikakvog nipodaštavanja. Govorimo direktno, nazivajući stvari svojim pravim imenima – zaključio je Netanjahu.

Pregovori Putina i Netanjahua planirani su za četvrtak. Prema saopštenju pres-službe Kremlja, na sastanku će biti razmotrena pitanja daljeg razvoja bilateralne saradnje, a lideri dve zemlje će razmeniti mišljenja o situaciji na Bliskom istoku.

Kabinet šefa izraelske vlade izjavio je da Putin i Netanjahu planiraju da razgovaraju o „regionalnim pitanjima, uključujući situaciju u Siriji, sa naglaskom na jačanje mehanizama vojne koordinacije“.

Od jeseni 2015. godine između Rusije i Izraela funkcioniše mehanizam za komunikaciju koji je predviđen da ih zaštiti od slučajnih sukoba i drugih opasnih incidenata tokom operacija u Siriji. Komunikacija se vrši između ruske vazduhoplovne baze Hmejmim u Siriji i izraelskog komandno-štabnog kompleksa „Kirija“ u Tel Avivu.

Rešavanje mehanizama i procedura saradnje koje koriste ruska i izraelska vojska postala je posebno relevantna nakon rušenja izviđačkog aviona Il-20 ratnog vazduhoplovstva Rusije, koju je sirijska protivvazdušna odbrana slučajno oborila 17. septembra prošle godine prilikom odbijanja izraelskog vazdušnog napada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here