EPA/Miriam Alster
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da se Izrael ne može obavezati na okončanje rata, ako planira da nastavi borbe nakon oslobađanja talaca.

Tokom sastanka sa porodicama talaca ranije danas, Netanjahu je upitan zašto Izrael ne može jednostavno da pristane da okonča rat kako bi obezbedio oslobađanje preostalih talaca, a zatim ponovo pokrene borbe kada oteti budu vraćeni. Premijer je odgovorio objašnjenjem da bi takav sporazum zahtevao od Izraela da pruži uveravanja američkim, egipatskim i katarskim posrednicima da neće moći da se prekrši odmah nakon što taoci budu oslobođeni, prenosi Kanal 12.

Netanjahu je predstavnicima porodica talaca tokom današnjeg sastanka rekao da su informacije o Hamasovom predlogu za oslobađanje njihovih najmilijih lažni i da ta militantna grupa nije iznela takvu ponudu. Međutim, dodao je, Izrael je stavio sopstvenu ponudu na sto, ne navodeći više detalja, kako ne bi naštetio pregovorima, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski mediji prenose da bi dogovor bio u tri faze, pri čemu bi preostale žene i stariji taoci bili pušteni prvo, zatim mladići, a na kraju vojnici i tela ubijenih talaca. Plan, kako se navodi, predviđa da Izrael oslobodi grupu palestinskih zatvorenika, pored produženih pauza u borbama u svakoj fazi. Takođe, Izrael bi trebalo da pristane “da promeni obim svog prisustva u Gazi”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here