Tanjug/AP
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio je večeras da je u telefonskom razgovoru rekao američkom predsedniku Džou Bajdenu da je otvoren za produženje primirja sa Hamasom, ali da je ponovio da će se, kada se ono završi, kopnena operacija Izraelskih oružanih snaga (IDF) u Pojasu Gaze nastaviti punom snagom.

– Doveli smo kući još jednu grupu talaca, dece i žena, i dirnut sam u dubinu srca, kao i cela nacija, kada vidimo da su se porodice ponovo spojile – rekao je on u video izjavi.

Netanjahu je naveo da je sa Bajdenom razgovarao o oslobađanju talaca, posebno devojčice sa američko-izraelskim državljanstvom Avigajl Idan.

– Kakva je radost videti je sa nama. Ali s druge strane, kakva tuga što se vraća u stvarnost bez roditelja – rekao je Netanjahu, prenosi Tajms of Izrael.

On je istakao da se sadašnje četvorodnevno primirje može produžiti kako bi se omogućilo oslobađanje više talaca “za svaki dan još 10”.

– Na kraju sporazuma vraćamo se punom snagom da ostvarimo svoje ciljeve: uništimo Hamas, osiguramo da se Gaza neće vratiti na ono što je bila i naravno da oslobodimo sve naše taoce. Siguran sam da ćemo uspeti u ovoj misiji jer nemamo drugog izbora – poručio je on.

Palestinski pokret Hamas pozvao je ranije danas na produženje primirja sa Izraelom i nakon dogovorena četiri dana, kako bi, kako su naveli, se povećao broj oslobođenih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here