Neubedljiva opravdavanja (pre)visokih cena u vrtićima

0

Prema novom propisu, roditelji su dužni da plaćaju samo 20 odsto od ekonomske cene
 

U Zakonu o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, član 180, stoji da bliže uslove za cene u osnovnom i srednjem obrazovanju određuje ministar zaključno sa školskom 2013/14. godinom, ali reč je samo o školama, tačnije o finansiranju po učeniku, a ne o predškolskom obrazovanju, objašnjavaju nadležni.

 

Oni podsećaju da je Zakon o predškolskom obrazovanju "jasan kao dan" i u njemu nedvosmisleno stoji da roditelji plaćaju samo 20 odsto troškova boravka dece u vrtićima.

 

U ovom zakonu, koji je stupio na snagu u martu 2010. godine, navedeno je da se podzakonska akta moraju uskladiti sa važećim propisima u roku od dve godine. Mart

"Od 1. januara vas više nećemo krasti" (?!)

2012. godine je bio krajnji rok da sve lokalne samouprave usvoje novi način finansiranja troškova boravka dece u predškolskim ustanovama.

 

Školske uprave u svim gradovima u Srbiji skupljaju podatke o načinu naplaćivanja troškova boravka dece u vrtićima, a do sada je utvrđeno da su gradovi Kragujevac i Beograd naplaćivali roditeljima nezakonito visoku cenu.

 

Naime, roditelji kragujevačkih mališana od 1. septembra plaćaju vrtić najviše 3.400 dinara, umesto dosadašnjih 11.000 dinara, ali gradska vlast Beograda već danima ne želi da objasni zašto računi u prestoničkim vrtićima i dalje iznose 9.700 dinara.

 

Iz Gradskog sekretarijata za obrazovanje i socijalnu zaštitu najavili su da će od januara sledeće godine najviša cena za boravak deteta u vrtiću iznositi oko 5.000 dinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here