EPA-EFE/JAMES ROSS
Premijer Endrjuz

Prvi dan oktobarskog zasedanja Parlamenta Viktorije doneo je devet sati žučne rasprave, niz optužbi opozicije na račun Vlade Danijela Endrjuza, a sve je završeno neuspelim pokušajem smenjivanja premijera. Liberali su tako prokockali jedinu šansu za obaranje Vlade glasanjem u ovom sazivu Skupštine i sada novu priliku neće imati sve do izbora 2022. godine.

Opozicija je na početku sednice zahtevala glasanje o (ne)poverenju Endrjuzu, za šta je iznela niz razloga vezanih za upravljanje kovid krizom i nezapamćeni režim restriktivnih mera, koji je Viktoriju svrstao čak ispred svetskih država sa najvećom stopom zaraze virusom korona. Međutim, uprkos svim iznetim argumentima Liberalne stranke i njenog lidera Majkla O’Brajena, prilikom glasanja je presudila ubedljiva većina u broju poslanika koje u donjem domu Parlamenta imaju Laburisti. Na kraju je sa ubedljivih 44 glasa za i 23 protiv izglasano poverenje aktuelnoj Vladi Viktorije.

Pre nego što se pristupilo glasanju, lider opozicije Majkl O’Brajen je istakao da značajan broj poslanika vladajuće stranke nije zadovoljan kako Endrjuz rukovodi epidemijskom krizom i pozvao ih da “pređu na drugu stranu sale” i glasaju za predlog Liberala. Međutim, to se nije dogodilo.

– Veoma je jasno da su mnogi poslanici laburističke stranke privatno nezadovoljni potezima Vlade i da se kritički izjašnjavaju o njenom radu. Pitanje je samo da li su spremni da to javno kažu i da li su spremni da glasaju u interesu svih stanovnika Viktorije – rekao je O’Brajen.

Lider opozicije je u svom govoru opisao sadašnju Vladu kao “arogantnu I nekompetentnu”, ocenivši da takva vlast predstavlja opasnost za sve građane Viktorije. O’Brajen je dodao da ga ne raduje što zahteva glasanje o poverenju premijeru i ministrima, ali je naglasio da je trenutna situacija u Viktoriji “daleko od uobičajene”.

On je optužio Endrjuzovu Vladu za neuspeli program hotelskih karantina i izbijanje drugog talasa epidemije.

– Viktorija je izneverena od sopstvene vlasti kao nikada u svojoj istoriji. Melburn je glavni grad žive muzike, ali muzika je stala. Imamo mesta gde se najbolje jede, ali naši restorani i pabovi su sada zatvoreni. To je sve posledica lošeg upravljanja epidemijom od strane Endrjuzove Vlade – poručio je lider Liberala i istakao da građani Viktorije traže istinu šta se to dogodilo u njihovoj državi.

Odgovarajući na optužbe, premijer Endrjuz je nazvao poteze opozicije “jeftinom politikom”, a O’Brajenov pokušaj da ga smeni ocenio kao “neukusan i bezdušan štos”.

Međutim, pritisak na Endrjuzove saradnike raste. Pošto su bivša ministarka zdravlja Dženi Mikakos i šef premijerovog kabineta Kris Ekls podneli ostavke, teret se prebacio na komesara službe za upravljanje hitnim situacijama Endrjua Krispa. On bi uskoro mogao da bude pozvan na drugo svedočenje pred komisijom koja istražuje fijasko karantinskog programa, pošto je ustanovljeno da je naknadno menjao pisanu izjavu.

Naime, Krisp je prvo tvrdio da je svakodnevno imao brifinge sa svojom nadležnom ministarkom Lizom Nevil, da bi nakon njene izjave u kojoj je tvrdila da to nije bio slučaj – preinačio pisanu izjavu. Da li je zaista o svemu obaveštavao ministarku policije u vreme kada je odlučeno da privatno obezbeđenje vodi program hotelskih karantina (umesto policije i vojske), pokazaće naredna saslušanja pred komisijom.

Ovo istražno telo produžilo je rok za predaju izjava i dokaza do 30. novembra.

Nema ublažavanja mera

Uzalud su se građani Melburna nadali da bi restrikcije mogle da budu značajno ublažene od 19. oktobra. Premijer Danijel Endrjuz najavio je samo manje izmene i rekao da je “još rano da se pređe na naredni korak izlaska iz krize”, jer ne želi da posle nekog vremena ponovo uvodi strožija ograničenja.
– Razumem ljude koji žele da što pre izađemo iz restrikcija, ali ovo je uporan virus koji lako može da nam ponovo zada velike probleme. Znam da vlasnici biznisa žele da otvore svoje lokale, ali šta će to značiti ako odmah posle toga budu morali da ih zatvore i da tako uđemo u 2021. Kako bismo to izbegli, nećemo preduzeti naredni korak dok ne bude potpuno bezbedna situacija – rekao je premijer Viktorije.

OPOZICIJA: Amnezija i gomila laži

Lider opozicije se izuzetno slikovito izrazio kada je govorio o načinu na koji Vlada Viktorije upravlja aktuelnom krizom.
– Umesto istine, dobili smo lavinu amnezije, zataškavanje propusta i gomilu laži od strane vlasti. Endrjuz smatra stanovnike Viktorije za budale – poručio je O’Brajen i zatražio da se pod hitno saopšti ko je odgovoran za angažovanje privatnog obezbeđenja u hotelski karantinima i fijasko ovog programa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here