EPA/Shamil Zhumatov
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar izjavio je danas da činjenica da Srbija odbija da uvede sankcije Rusiji utiče na srpski imidž u evropskom javnom mnjenju.

Košar je Radio-televiziji Vojvodine rekao da je Pariz “iznenađen ehom koji se vidi u srpskim medijima, u štampi, čak i u istraživanjima javnog mnjenja2 po pitanju odnosa prema ruskom ratu u Ukrajini.

– Iznenađujuće je videti koliko se blago gleda na režim u Rusiji koji izaziva toliko smrti i razaranja u jednoj evropskoj zemlji. Važno je da Srbija bude usklađena sa svojim evropskim izborom i da pokaže odlukama da je neprihvatljivo ovakvo ponašanje ruskog režima u Ukrajini – kazao je Košar.

Naveo je da Francuska “razume specifičan karakter srpske situacije”, s obzirom na istorijske prijateljske odnose sa Moskvom i na veliku energetsku zavisnost od Rusije, ali je dodao da je pristupanje EU “ono što je Srbija izabrala” i da to podrazumeva usklađivanje sa Unijom.

– Želimo da Srbija može da kaže da je ono što se dešava u Ukrajini potpuno neprihvatljivo, što je Srbija i uradila u UN i drugim međunarodnim forumima. Ima i drugih zemalja u Evropi koje su veoma energetski zavisne od Rusije, a koje su čvrsto odlučile da nađu različite izvore energije. Spremni smo da pomognemo Srbiji da diverzifikuje izvore energije -rekao je francuski diplomata.

Na pitanje da li je priznanje nezavisnosti Kosova uslov za članstvo Srbije u EU, Košar je rekao da je “prioritet napredak u dijalogu Srbije i Kosova koji podržava EU”.

Dodao je da je to “u interesu i Srbije i Kosova i celog regiona”, da dijalog, “nažalost, mesecima ne napreduje”, i da je cilj “potpuna normalizacija odnosa dve zemlje koja će na kraju morati da ima pravno obavezujući okvir”.

– Naša želja je da se na kraju dođe do uzajamnog priznanja, ali kroz proces, ne postavljamo uslove unapred. Ono što je bitno jeste da se odvija dijalog koji stanovništvu Srbije i Kosova omogućava da živi u miru, da trguje, da putuje – naveo je Košar.

4 COMMENTS

  1. Jos jedan papagaj iz Francuske.KADA fRANCUSKA PRIZNA kOrziku kao nezavisnu drzavu,Kada Engleska prizna Skotsku.kada Spanija prizna Kataloniju,Kada Kanada prizna Kvebek,ondaa ce Srbija da opet kaze,Na necemo nikada priznati da nam se otme 1/16 nase teritorije.Nema Evrope pa sta Srbija je najstarija dezava uEvropi.Mama ne treba takva EU u kojoj su usle sve zemlje koje su u Drugom svetskom ratu bile na strani Hitlera.U ostalom Srbija ne zeli u drustvo u kome su razbili SSSR.Jugoslaviju.Cehoslovacku a gde se ujedinila fasisticka Nemacka

  2. Gospodine ambasadore, Ja nisam uz Ruse, ali sam jos manje uz poludelu Evropsku Uniju! Mislim da niko u Srbiji ne podrzava to sto radi EU, USA i NATO, jer to sto radite Rusima sada, isto ste uradili i nama (SRBIJI) pre 20 godina (jos i mnogo gore – bombardovali ste nas svi zajedno). I jos nam uvek to radite preko otimanja KiM. To je nasa specificnost u ovoj situaciji rata Ukrajine i Rusije! Platicete za to kad, tad! Pa da li mislis smo mi ludi i da podrzavamo EU i USA protiv SRBIJE. Nikada, nikada i nikada! Zivela SRBIJA!!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here