pixabay.com

Cena jednog modela automobila može znatno varirati u zavisnosti od tržišta na kojem se prodaje.

Dobro je poznato da su cene automobila različite u različitim državama. To je rezultat brojnih aspekata koji ulaze u računicu kada je u pitanju formiranje cene vozila na nekom tržištu.

Od same zemlje porekla, preko razičitih carina i poreza, pa sve do drugih nameta na nove automobile. Tako, na primer, skandinavske zemlje imaju veoma visoke poreze, pa recimo VW Golf sa 1.0 TSI motorom i bez dodatne opreme košta 25-30 hiljada evra.

Zato i ne čudi što se u zemljama poput Norveške sve više prodaju električni automobila za koje inače važe povlastice prilikom kupovine, pa ovaj tip vozila sada dominira kada je u pitanju broj registrovanih novih automobila.

Visokim državnim nametima posebno su pogođeni skupi sportski automobili, među kojima je i Porsche 911 992 Turbo S. Reč je o trenutno najsnažnijoj verziji generacije 992, a portal Compare The Market koji se bavi poređenjem cena u različitim zemljama napravio je listu država rangirajući ih u zavisnosti od toga koliko gde ovaj automobil košta.

Možda iznenađujuće, ali na prvom mestu se našla Kanada. Tamo novi 911 Turbo S možete nabaviti za “samo” 150 hiljada evra. Kažemo “samo”, jer u odnosu na druge zemlje reč je o više nego povoljnoj ceni za ovog “sportistu”.

Primera radi, u već spomenutoj Norveškoj isti automobil košta skoro duplo više – čak 291 hiljadu evra.

I to je opet “malo” u poređenju sa jednim Singapurom gde kupci za 992 Turbo S moraju izbrojati vrtoglavih 579.000 evra, ili Argentinom gde prema navodima ovog portala isti auto košta oko 605.000 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here