Hadži Marko Vujičić
Cetinjski manastir

Cetinjski manastir danas proslavlja svoju slavu, Svetog Petra Cetinjskog, kao i veliki pravoslavni praznik Svetog apostola Luku. Pravoslavni vernici došli su u manastir da obeleže slavu, a ispred manastira na Cetinju okupile su se komite i pripadnici nekanonske crnogorske pravoslavne crkve, koji su vređali mitropolita Joanikija.

Ispred manastira je pojačano prisustvo policije, postavljena je ograda uz koju vernici ulaze u manastir, dok su ispred manastira građani sa crnogorskim nacionalnim obeežjima pevali takozvane crnogorske pesme.

U jednom momentu se pojavio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, kome su priadnici nekanonske CPC dovikivali da nije dostojan, prenosi „Cetinjski list“.

Na društvenim mrežama se pojavio i snimak na kom se vide okupljene tzv. „patriote“ kako zvižde mitropolitu, vladikama, sveštenstvu i monaštvu i dobacuju im pogrdne reči.

Kako je saopštila Mitropolija crnogorsko-primorska, službu povodom manastirske slave predvodio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i episkopa pološko-kumanovskog Joakima, raško-prizrenskog Teodosija, pakračko-slavonskog Jovana, buenosajreskog i južno-centralnoameričkog Kirila, marčanskog Save, vikara patrijarha srpskog Porfirija, sveštenstva i sveštenomonaštva iz više eparhija i molitveno učešće vernog naroda.

Snimak možete pogledati OVDE.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here