Printscreen

Na društvenoj mreži X objavljen je video-snimak ruskog predsednika Vladimira Putina na putovanju u Finsku tokom devedesetih godina prošlog veka.

Do sada neviđeni snimak Putina objavila je finska televizijska kuća YLE, a video je snimljen u toku prvomajskih praznika ubrzo pošto je ruski predsednik – tada 40-godišnjak i KGB-ov oficir – postao savetnik Anatolija Sobčaka, tadašnjeg gradonačelnika Sankt Peterburga, piše “Gardijan”.

U videu Putin i Sobčak igraju stoni tenis protiv gradonačelnikovih telohranitelja. U jednom trenutku Putin se osmehuje i više puta se češka po vratu. Društvo kasnije odlazi u ribolov, a Putin, očito svestan da ga snimaju, okreće leđa kameri.

Na povratku iz ribolova Putinova tadašnja supruga, Ljudmila, vadi ulov, štuku, a na snimku se mogu videti i njihove dve ćerke, Marija i Katerina.

Video je snimljen u ugostiteljskoj vili u vlasništvu finske kompanije Thomesto koja je uvozila drvnu građu iz Rusije. Drvena vila nalazila se na ostrvu Torsö, u Raseborgu, oko 97 kilometara zapadno od Helsinkija, na južnoj obali Finske.

Putin se vratio u Lenjingrad – sada Sankt Peterburg – 1990. nakon što je pet godina proveo kao obaveštajni oficir KGB-a u istočnonemačkom gradu Drezdenu. Pridružio se Sobčakovom timu i postao šef odbora za spoljne poslove, odgovoran za trgovinske poslove i strana ulaganja.

Iz tog razdoblja datiraju i prve optužbe protiv Putina za korupciju. Putin tvrdi da je dao ostavku u KGB-u u avgustu 1991. u znak protesta zbog neuspešnog državnog udara protiv Mihaila Gorbačova. Prema izvoru YLE-a, Putin je tokom posete potvrdio da je radio za špijunsku agenciju.

Inače, video prikazuje i grupu kako opušteno ruča uz pivo i vino unutar drvene kolibe. Sobčak je u čelu stola, a može se videti kako Putin žustro žvaće. Kad je gradonačelniku poslužen veliki komad mesa, Putin se našalio na račun tržišne ekonomije – uvedene u Rusiji nakon pada komunizma.

Prema izvoru YLE-a, Putin je u vili Raseborg rekao vrlo malo. Postavio je jedno pitanje: Šta bi se dogodilo da “milion i po Rusa” pređe granicu sa Finskom, s obzirom da su u to vreme Rusi patili od akutne nestašice hrane i osnovnih dobara.

1 COMMENT

  1. Koji frajer čoveče?
    KGB nisu znali ni da ga obuku kako treba izgledao ko neki pajac a već dobije priliku da ide u Hag.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here