Vesti
"Ravna Gora" je pobrala aplauze publike u Melburnu

Odjeci Sabora srpskog folklora 2022, koji je održan proteklog vikenda u Grinzborou, još se glasno čuju kako u Melburnu, tako i u Sidneju.

Ovaj besprekorno organizovani događaj dugo će biti u sećanju domaćina iz folklornog društva Avala, ali i svih njihovih dragih gostiju iz obe australijske metropole.

Ženski deo ansambla “Ravna Gora” uoči nastupa

Iz Melburna su učestvovale folklorne grupe Avala iz CŠO Sveti Sava, Morava iz Sent Albansa, Šumadija iz Kizboroa, Moravac Srpski sportski centar, Karađorđe Rokbenk, Ravanica Karum Dauns, akademije Benđo i Pegasus, kao i folklorna društva Branko Radićević i Šumadija iz Džilonga.

Tri folklorna društva putovala su iz Sidneja i svojim nastupima uveličala značajan događaj za srpsku zajednicu, ne samo u Viktoriji, već i u celoj Australiji.

Koreograf Stanko Dimitrijević na sceni

Mnogobrojnoj publici svoje umeće su predstavili KUD Karađorđe, CŠO Sveti car Lazar iz Aleksandrije i folkloraši iz Srpskog centra Bonirig, koji su došli sa čak tri grupe – Car Lazar, Mladi četnici i Ravna Gora.

– Nosimo predivne utiske iz Melburna, bilo je nezaboravno. Proveli smo savršen vikend i bilo nam je veliko zadovoljstvo da učestvujemo na tako velikoj manifestaciji kao što je Sabor srpskog folklora – kaže Tanja Zupković, koordinator folklora i kulturno-umetničkog programa u SC Bonirig.

Mališani iz folklorne grupe “Car Lazar”

Na račun organizatora, od njihovih prijatelja iz Sidneja stižu samo komplimenti.

– Zahvaljujemo se domaćinima iz CŠO Sveti Sava u Grinzborou i folklornoj grupi Avala na pozivu i fantastičnoj organizaciji. Imali smo priliku da vidimo tridesetak različitih koreografija, da učimo jedni od drugih i lepo se družimo. Pored toga što je ceo program bio izuzetan, gostoprimstvo je bilo na najvišem nivou i rado ćemo doći dogodine da se ponovo okupimo s našim prijateljima iz Melburna i Džilonga – naglašava Tanja.

Zadovoljstvo ne skriva i koreograf folklornih grupa iz Boniriga, Stanko Dimitrijević.

Grupa Mladi četnici iz SC Bonirig

– Igrači iz sve tri naše grupe su oduševljeni što su bili deo Sabora srpskog folklora. Za sve je ovo jedno lepo i veliko iskustvo, koje je došlo nepuna dva meseca posle nezaboravnog vikenda u našem centru, na Folklornom festivalu u Bonirigu. Učešće na ovako velikim događajima koji se dešavaju jedan za drugim doprinose da rastemo na sceni, da budemo sve bolji i što je najvažnije da igramo pred krcatim salama. Našoj zajednici, kao i svim folklornim ansamblima je potrebno što više takvih manifestacija i nadam se da će ih biti još u narednom periodu – kaže Dimitrijević.

Pored samostalnih koreografija koje su odigrale sve tri grupe iz Boniriga, prvi ansambl Ravna Gora predstavio se i publici u Melburnu zajedničkim izvođenjem svadbenih običaja iz Isakova sa KUD Karađorđe.

Poslednje pripreme pred nastup

Ova koreografija premijerno je odigrana u avgustu na festivalu i doživela je nezapamćene ovacije oduševljenog gledališta.

– Publika je i u Melburnu sjajno reagovala na našu zajedničku koreografiju. Čak mislim da su igrači na sceni bili još bolji nego prvi put, što je verovatno i očekivano jer sada imaju više izvođenja “u nogama“. Smatram da smo sa “Nunta in Isakovo“, u saradnji s prijateljima iz Karađorđa, doneli nešto zaista novo, pravo osveženje na folklornoj sceni naše zajednice u Australiji – konstatuje Stanko Dimitrijević.

Na 22. po redu Saboru srpskog folklora u Grinzborou učestvovalo je više od 400 igrača svih uzrasta, što je ovogodišnju manifestaciju učinili, prema mnogim ocenama, najboljom i najuspešnijom u dosadašnjoj istoriji ovog događaja.

Ekspedicija iz Boniriga je posetila Safari Zoo u Veribiju

Safari u Veribiju

Delegacija iz Boniriga je posle učešća na saboru iskoristila naredni dan za obilazak atrakcija u Melburnu.

– Posetili smo Safari Zoo u Veribiju i sjajno se proveli. Posle smo imali i zajedničku večeru pred povratak za Sidnej, čime smo na najlepši način zaokružili dvodnevnu posetu, koja će svoj našoj deci, sigurna sam, ostati u dugom sećanju – kaže Tanja Zupković.

Milica i Natalija Erceg

Uživala deca i roditelji

Koliko su deca iz Sidneja uživala u boravku u Melburnu svedoče i reči nekih od roditelja, koji su u pratnji svojih mališana takođe proveli vikend u Melburnu.

Milica Erceg, koja igra u folklornoj grupi Car Lazar iz Boniriga, imala je podršku majke Natalije i gotovo cele familije.

– Ovo je bilo predivno iskustvo i za decu i za nas odrasle. Prelepo je bilo videti naše mališane kako igraju na tako velikom događaju u Melburnu, a da ceo utisak bude potpuno pobrinuli su se predivni domaćini koji su odlično organizovali sabor. Na kraju druženja svima nam je bilo žao što je proletelo za čas, ali svakako da ćemo opet doći – kaže Natalija, koja je ovom prilikom izrazila zahvalnost Dragani Pantić i svim mamama koje su se zajedničkim snagama organizovale za putovanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here