Foto: EPA
Ilustracija

Zvanična stopa nezaposlenosti u Australiji je ponovo opala sa 6,6 odsto (decembar) na 6,4 odsto u januaru, pokazuju najnoviji statistički podaci.

Australijski biro za statistiku (ABS) procenio je da je samo u toku prošlog meseca zaposlenje dobilo dodatnih 29.100 radnika koji su do sada bili bez radnog mesta.

– Januar 2021. godine bio je četvrti mesec uzastopno u kojem je zabeležen rast zaposlenosti. Tome je pre svega doprinelo povećanje broja zaposlenih u Viktoriji, gde ekonomija nastavlja da se oporavlja – primetio je šef statistike rada ABS-a Bjorn Džarvis.

Prema njegovim rečima, broj zaposlenih je za svega 59.000 radnika niži u odnosu na broj zaposlenih u martu 2020. godine, kada je usled početka pandemije došlo do velikog pada broja zaposlenih lica za čak 872.000 radno sposobnih.

Viša ekonomistkinja investicione kuće AMP Capital, Diana Mauzina je rekla da je 93 odsto radnih mesta, koja su izgubljena tokom prvog talasa pandemije virusa korona, u aprilu i maju, sada oporavljeno i vraćeno na tržište rada.

Prema njenim rečima, SAD je, za razliku od Australije, uspela da oporavi svega 56 odsto radnih mesta koja su izgubljena u toku panedmije.

Pored rasta zaposlenosti došlo je do povećanja broja zaposlenih s punim radnim vremenom, tako da je zabeležen pad zaposlenosti sa skraćenim radnim vremenom. Procenjuje se da je došlo do pada zaposlenosti sa skraćenim radnim vremenom na nivo koji je niži čak i od pred-pandemijskog – na 8,1 odsto.

Međutim, ovo još ne znači da je do posla u Australiji lako doći. Agencije za zapošljavanje kažu da se dešava da se preko 100 kandidata javi za jedno radno mesto, a za pojedine poziije i preko 200 kandidata. Istina, među kandidatima je često i veliki broj radnika koji imaju zaposlenje i pokušavaju da promene struku ili radno mesto.

U ovom momentu, naročito veliki broj kandidata je za administrativne i računovodstvene pozicije, ali su i nekvalifikovani radnici u aktivnoj potrazi za poslom.

Azijsko-pacifički ekonomista sajta za zapošljavanje “Indeed”, Kalam Pikerin je mišljenja da će ovi pozitivni podaci dati Saveznoj vladi više samopouzdanja da može da trajno ukloni Jobkeeper program kada bude istekao krajem marta, ali i da istovremeno povuče Jobseeker bez dovođenja države do ekonomskog kolapsa.

Pikerin smatra da ekonomski oporavak napreduje brže nego što se prvobitno očekivalo, s tim da to neće promeniti monetarnu politiku i rekordno niske kamatne stope. S druge strane, Pikerin ističe da vlada treba da bude zabrinuta zbog toga što je rast radnih mesta bio u velikoj meri koncentrisan u Viktoriji, koja je sada nadmašila nacionalni trend oporavka radnih mesta.

U ovom trenutku, zaposlenost u Viktoriji je svega 0,4 odsto ispod vrhunca koji je zabeležen pre krize, dok je u ostatku Australije taj prosek na 0,5 odsto.

Još jedno područje zabrinutosti je nezaposlenost mladih, koja je i dalje visoka i iznosi 13,9 odsto, dok je učešće omladine u ukupnoj radnoj snazi Australije opala za 0,2 odsto.
Broj radnih sati je takođe opao za 4,9 odsto na sezonski prilagođenoj osnovi.

Preti zastoj oporavka

Stručnjaci smatraju da bi moglo da dođe do zastoja ekonomskog oporavka kada se rast u Viktoriji zaustavi.

– Zaposlenost je zapravo pala u ostatku Australije. Stoga je ponovno otvaranje viktorijanske ekonomije glavni pokretač januarskog povećanja zaposlenosti – naglasio je ekonomista Kalam Pikerin.

On je dodao da nedostatak zamaha u drugim delovima države potencijalno može da bude razlog za zabrinutost, jer ukazuje da će se ukupan oporavak znatno usporiti kada se smanji uticaj ponovnog otvaranja Viktorije.

 

DECEMBAR 2020.        JANUAR 2021.              RAZLIKA

Broj zaposlenih                         12,910.800                    12,939.900                    29.100

Broj nezaposlenih                      912.000             877.600             34.300

Stopa nezaposlenosti                6,6%                             6,4%                             -0,2%

Ukupan broj radnih sati              1,753 milijarde               1,677 milijardi                -86 miliona

* Zvanični podaci Australijskog biroa za statistiku (ABS)

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime