EPA/Stephanije Lecocq
Žosep Borelj

“Dejtonski mirovni sporazum je okončao tragični ratni sukob i obezbedio mir i stabilnost u BiH”, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj posle susreta sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Borelj je naglasio da jasna evropska perspektiva BiH i proces evropskih integracija, predstavljaju pokretačku snagu za nastavak procesa pomirenja i jačanja poverenja u BiH.

Potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost pozdravio je postizanje sporazuma kojim je omogućeno održavanje izbora u Mostaru, kao i usvajanje Poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji će omogućiti uspostavljanje bliske saradnje između PSBiH i Evropskog parlamenta.

Ohrabrujući članove rukovodstva PSBiH da nastave započete reforme, posebno donošenje zakona o VSTV-u, sukobu interesa i javnim nabavkama, Borelj je poručio da će EU pružiti punu podršku BiH, ali da dinamika evropskog puta BiH i dobijanje kandidatskog statusa u najvećoj meri zavise od opredeljenja domaćih lidera da u značajnoj meri realizuju reforme i prioritete iz Mišljenja Evropske komisije.

Zahvaljujući se Borelju na poseti i iskazanoj podršci BiH na njenom evropskom putu, članovi rukovodstva PSBiH istakli su opredeljenost da zajednički rade na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Najviši zvaničnici PSBiH izneli su stav da bi 2021. godina, kao godina u kojoj nema izbora, mogla biti godina reformi, kao i godina u kojoj bi BiH mogla ispuniti uslove za dobijanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU, što bi, kako je rečeno, trajno i nepovratno trasiralo evropski put BiH i predstavljalo najsnažniju moguću podršku svim proevropskim snagama i politikama u BiH.

Borelj boravi u poseti BiH povodom 25. godišnjice zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here