commons.wikimedia/Vitaly v. Kuzmin
Ruski vojnici

Ruski eksperti ocenjuju kao neistinite navode zapadnih medija da dronovi NATO-a mogu da “zavire” na teritoriju Rusije i smatraju da je reč o pokušaju skrivanja ozbiljnih vojnih i strateških procesa koji se odvijaju u pozadini.

Vojni analitičar Viktor Litovkin ističe da NATO poseduje američke bespilotne letelice dobrih performansi, koje mogu da lete visoko, daleko, ali ne mogu biti neprimećene na ruskoj teritoriji.

– To je, blago rečeno, laž. Oni poseduju takve bespilotne letelice, ali zaviriti na teritoriju Ruske Federacije ovakvim letelicama je nemoguće, jer mi imamo radare koji će ih otkriti, kao i  sisteme za protivvazdušnu odbranu – rekao je Litovkin.

Priča o dronovima NATO-a je pokušaj odvlačenja pažnje

– Ako bi se analizirala saopštenja Pentagona, američkih političara, ali i zvaničnika NATO-a, nastala bi zanimljiva situacija, jer oni govore o stvarima koje spadaju u kategoriju „državne tajne“ odnosno saopštavaju “strogo poverljive informacije” – smatra Aleksandar Žilin, šef Centra za izučavanje problema nacionalne bezbednosti.

Prema njegovim rečima, kontradiktorne izjave zvaničnika NATO-a i američkih političara ne ukazuju na njihovu vojnu slabost, već na postojanje drugih ciljeva.

– Na primer, nedavno su predstavnici NATO-a objavili da ova organizacija zaostaje za Rusijom kada je reč o hipersoničnom oružju, da je sve propalo i da su slabi. Sada govore da imaju bespilotne letelice koje mogu da proniknu na teritoriju Rusije. Mislim da je ova informaciona papazjanija pokušaj da se sakriju procesi koji se odvijaju u pozadini – rekao je Žilin.

– Ovi procesi mogu biti povezani sa pokušajem tajnog naoružavanja vojske SAD ili određenih delova NATO-a, jer sve ukazuje na trud da se nešto sakrije i da se odvuče pažnja – zaključuje ekspert i dodaje da su izjave o bespilotnim letelicama upravo ta glupost koja treba da odvuče pažnju.

Rusi imaju totalnu kontrolu granica

– Kako bespilotna letelica, čak i najsavršenija na svetu, može da prodre na našu teritoriju, ako na našim granicama stoje S-400 i druge instalacije koje obezbeđuju totalnu kontrolu prostranstva – pita Žilin i objašnjava da je zbog premeštanja vojske NATO-a u blizini ruskih granica Moskva bila prinuđena da razvije neprobojnu protivvazdušnu odbranu i totalnu kontrolu granica i prostora oko granica.

3 COMMENTS

  1. “Ni najsavršeniji dronovi NATO-a ne mogu da prodru u Rusiju”. III kakve mi koristi u Srbiji od toga imamo???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here