Niče kuća Manojlovića!

0


 

Na čelu sa Ljubišom Mirićem, rođenim Prizrencem, aktuelnim predsednikom udruženja, bili su Duško Malinović iz Ilove kod Prijedora, Milan Savanović iz Gradiške i Savo Jović iz Labucke kod Lopara, doneli obećanu pomoć i napravili dogovor za izgradnju kuće.

Saradnici predsednika Ljubiše Mirića kažu da je izuzetno dobar organizator i da je čovek koji ne naređuje nego se prvi prihvata posla. Takođe tvrde da udruženje, zahvaljujući Miriću, ima odlične odnose sa švajcarskim gradskim vlastima u Altštetenu.
Ovi plemeniti ljudi, koji su opravdali naziv udruženja iz koga dolaze, obećali su da će ponovo doći kad kuća bude završena i kad se Manojlovići budu useljavali u nju.
Inače, udruženje "Sveti Sava" iz Altštetena ove godine slavi dvadesetogodišnjicu postojanja i pretpostavljamo da će Majevičani koji žive u Švajcarskoj biti u značajnom broju na proslavi ovog jubileja.

Za Iliju Manojlovića iz sela Podgora se ne može reći da je miljenik sreće. Izgubio je kuću u ratnom požaru 1992. godine i napravio drugu 2001, da bi i bez nje ostao u ovoj 2014. koja će se pamtiti po poplavama i klizištima. Kao i mnogi drugi našao se na goloj ledini bez mogućnosti da ponovo sagradi dom za sebe, suprugu, dvoje dece i majku koja živi sa njima.

 

Teške posledice stihije

Padavine koje su u regionu izazvale poplave i klizišta teško su pogodile majevička sela, pa su u nekim selima čitavi zaseoci uništeni. Tri stotine i dve kuće su na području opštine Lopare teško oštećene, a 62 potpuno uništene. Pored stradalih kuća uništeno je 530 pomoćnih objekata i više stotina hektara obradive zemlje. Oštećeno je 59 kilometara lokalnih asfaltnih puteva. Dva mosta su srušena, a 10 ih je oštećeno. Više od trideset kilometara vodovoda je uništeno, desetak bazena, kao i kilometri električnih vodova.

Zahvaljujući opštini Lopare koja je u majskoj kataklizmi više stradala od klizišta nego od poplava, da bi ponovo u avgustu bila poplavljena, dobio je plac za gradnju kuće u Priboju, nedaleko od svog rodnog sela Podgore.

Iako jedna od nasiromašnijih opština, opština Lopare je uradila mnogo na zbrinjavanju postradalih, uz svesrdnu pomoć dijaspore. Tako je i temelj za kuću Manojlovića napravljen sredstvima koja su prikupljena u srpskom društvu "Knez Lazar" u Gmindenu (Austrija).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here