T. Ostojić
Maketa budućeg karantinskog kompleksa Velkemp

Krajem prošle nedelje izliven je temelj za regionalni karantinski objekat “Velkemp” u Tuvumbi, u Kvinslendu. Centar sa 1000 kreveta, koji finansira Vagner korporacija, trebalo bi da bude završen do kraja godine s najmanje 500 ležajeva, koji će biti dostupni do decembra, a još 500 u prvom kvartalu 2022. godine.

Potpredsednik vlade Kvinslenda Stiven Majls rekao je da nedavna najava probnog kućnog karantina, koji je počeo danas, ne ukida potrebu za namenskim karantinskim objektom.

– Čuli ste vrlo stroge kriterijume o tome ko će moći da se kvalifikuje za kućni karantin. Zato, očekujemo da će biti potrebno da se nastavi s karantinskim objektima – izjavio je Majls.

Probni kućni karantin će početi sa 1.000 građana Kvinslenda koji se vraćaju iz inostranstva, a koje će odabrati vladino odeljenje za izuzeća.

Da bi bili podobni za kućni karantin, putnici moraju da ispunjavaju niz kriterijuma, uključujući dve primljene doze vakcine protiv kovida pre više od dve nedelje, kako bi mogli da sebi obezbede kućni karantin, koji mora da bude na najviše dva sata vožnje od aerodroma u Brizbejnu, a u kojem treba da budu sami ili sa svim članovima svog domaćinstva. Takođe, građani će morati da se podvrgavaju zahtevima za testiranje i prijavu.

Glavna zdravstvena zvaničnica Kvinslenda, dr Dženet Jang, rekla je da će se probni period verovatno produžiti ako bude uspešan. Premijerka Anastasija Palaščuk je najavila da bi to moglo da se zna i pre sledeće sednice Nacionalnog kabineta u novembru.

Međutim, iako je navodno pozvano 300 ljudi da učestvuju u ovom programu, i dalje postoji zabuna. Na primer, građani Kvinslenda koji borave u Viktoriji su dobili prvo ponudu da učestvuju u probnom kućnom karantinu, da bi im kasnije bilo rečeno da se ide hronološkim redom do popunjavanja broja.

Prema rečima zamenika premijera Majlsa, građenje karantinskog objekta će omogućiti da se više Australijanaca vrati u zemlju, da se Australija otvori i da su izbegnu buduća zatvaranja gradova i država.

– Voleli bismo da smo počeli da gradimo ovaj objekat u januaru. U tom slučaju bi sada već bio u funkciji – rekao je Majls.

Inače, savezna vlada je odbila da podrži projekat “Velkemp”, smatrajući da ne ispunjava kriterijume, jer se ne nalazi na zemljištu Komonvelta i previše je udaljen od međunarodnog aerodroma. U avgustu je globalna građevinska kompanija Multipleks izabrana za izgradnju karantinskog objekta savezne vlade u Pinkenbi, samo sedam kilometara od Brizbejna i Ženske bolnice i tri kilometra od međunarodnog aerodroma u Brizbejnu.

Savezni ministar finansija Sajmon Birmingem je ocenio ovaj objekat kao koristan resurs u slučajevima prirodnih katastrofa i krizama, nakon što više ne bude potreban kao državni odgovor na pandemiju kovida.

Vlada Kvinslenda imaće zakup na 12 meseci na lokaciji “Velkemp”, sa mogućnošću produžetka na još dve ili tri godine.

Očekuje se da se objekat nakon toga koristi u razne svrhe, kao deo šire lokacije “Velkempa”, koja će uključivati Velkemp zabavni park, mesto za auto-sport i scenske umetnosti vredan 175 miliona dolara. Prema rečima Džona Vagnera, suosnivača korporacije Vagner, objekat će moći da se koristiti za smeštaj radnika na farmi ili stranih studenata.

Viktorija proba kućni karantin

Pilot program kućnog karantina za vakcinisane povratnika počeo je i u Viktoriji. Vlada u ovom programu koristi tehnologiju prepoznavanja lica i geolokacije. Od učesnika se traži da preuzmu aplikaciju za pametni telefon i da se fotografišu na njihov zahtev kako bi dokazali svoj identitet i da su u izolaciji gde bi trebalo da budu.

Korisnici aplikacije će imati samo pet minuta da pošalju fotografiju pre nego što se upozorenje prosledi zdravstvenim službenicima, što je znatno kraće vreme od sličnih aplikacija u drugim državama. Program je obuhvatio 175 putnika.

Da li se granice otvaraju?

Iako je savezno ministarstvo zdravlja saopštilo da očekuje da će se kućni karantin ubuduće više koristiti, s tim da

e nevakcinisani putnici i dalje biti u hotelskom karantinu, neke države nisu tako uverene da će brzo preći na ovaj oblik karantina.

Očekuje se da će Novi Južni Vels biti prva država koja će omogućiti vakcinisanim povratnicima da izolaciju provedu u kućnom karantinu. S druge strane, Južna Australija, u kojoj je prvo krenuo pilot program kućnog kakrantina, baš kao i Zapadna Australija, rekli su da neće žuriti sa otvaranjem i da će možda proći još nekoliko meseci pre nego što ponovo otvore granice za međunarodna putovanja.

1 COMMENT

  1. Arbeit macht frei !
    Oprobano – uspeva da reši “probleme” vlasti zagledane i “svetlu budućnost”.
    Samo narod da se ne opire.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here