Tanjug
Zorana Mihajlović

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je da Srbija želi da omogući da kroz njenu teritoriju prolazi gas iz različitih država.

Takođe želi i da se interkonektorima poveže sa svim susednim državama u regionu kako bi i u energetici postala tranzitna ruta, kao što je već u saobraćaju, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

– Za sada, dobra vest za Srbiju je da ima dva puta za dotok gasa, bez obzira na to što se na tim putevima nalazi jedan snabdevač. Ali je dobro da imamo dva puta, budući da često postoji problem tranzita gasa preko Ukrajine, koji će se nastaviti. Ono što je jako važno je da pokušamo da diverzifikujemo i snabdevače, jer to daje mogućnost da cena gasa, pre svega za stanovništvo, bude niža nego što je danas, kao i za privredu. Podsetiću samo da je cena prirodnog gasa za privredu najviša u Evropi u Srbiji – rekla je Mihajlovićeva u intervjuu za Radio slobodna Evropa (RSE).

Govoreći o gasovodu Balkanski tok, potpredsednica Vlade je istakla da je važno da se završe sve kompresorske stanice, kako bi pritisak gasa bio dovoljan da gas stigne gde god je to potrebno, navedeno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

– Očekujem da to bude u ovoj godini. Isto tako očekujem da se sa Agencijom za energetiku radi na tome da se napravi prostor da kroz taj gasovod može doći i drugi gas – kaže Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, gasna interkonekcija sa Bugarskom daje mogućnost da gas dođe do Srbije i od drugih snabdevača, a tender za izbor izvođača na tom projektu očekuje se krajem januara.

– Time dobijamo mogućnost da kroz taj gasovod dolazi i gas nekih drugih snabdevača, kako gas vezan za Azerbejdžan, tako i jedan potpuno novi gasovod o kojem se priča već nekoliko godina, Istočnomediteranski gasovod koji dolazi iz Izraela, i preko Kipra, Krita, Peloponeza, Atine, Soluna i Sofije bi mogao do stigne do Niša. Niš bi trebalo da bude centar kad govorimo o gasu, od kojeg se može takođe praviti gasovod ka Prištini, ka Crnoj Gori, kao što se od Vranja može praviti ka Severnoj Makedoniji. To je ono što stoji negde ispred nas i nema razloga da se ne priključimo takvom jednom gasovodu – kaže Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade istakla je da Srbija, kao i u transportu, treba da bude tranzitna ruta i u energetici.

– Naša pozicija je takva da niti smo veliki, niti smo bogati, ali se graničimo sa velikim brojem država i to bi trebalo da iskoristimo tako što ćemo graditi interkonektore i dozvoliti da se ovde otvori tržište prirodnog gasa. Otvaranje tržišta prirodnog gasa znači da, pored trgovaca koji će dolaziti, možemo da imamo i druge dobavljače, a takođe na dalje znači nižu cenu gasa za krajnjeg potrošača – kaže Mihajlovićeva.

Ona dodaje da Srbija hoće i da se brže gasifikuje i da gradi gasne elektrane.

– Nama je gas suštinski potreban i, dodatno, tranzitna smo država. Moj stav je da treba napraviti prostor za sve – i za LNG koji će dolaziti brodovima, ali isto tako i za dodatne neke snabdevače gasa koji mogu ovde da se pojave – objasnila je Mihajlovićeva.

5 COMMENTS

  1. Sad kad imamo red je i da zaje****mo sve oko sebe. Kao i uvek ni ovo nećemo znati da iskoristimo a da ne prkosimo svetu. Odmah početi sa ucenama svega što se s’nama graniči ili dotiče.

  2. Ovo je americko zlo,azerbedzan nema dovoljno gasa,ona je americka lobista.Auto put grade amerikanci ,ona i vucic su platili oko 900miliona ,kinezi bi uradili za 500.to su uvlakaci provizije .Tu je i nas presednik kumovao

  3. Mi plaćamo gas rusima 600$ za 1000m3, a Nemci 60$.
    Rusofili ućutite kad se ne grejete na gas! Ta cena gasa je neviđeni bezobrazluk!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here