Nije tanka linija između normalizacije i priznanja Kosova

0

Fonet/A. L.
Rama nije ubeđivao Srbiju da prizna Kosovo: Majkl Kirbi
 

"Nedugo pošto sam došao ovde, tadašnja državna sekretarka Hilari Klinton i Ketrin Ešton takođe su došle u Beograd i razgovarale sa predsednikom Nikolićem i tada premijerom Dačićem o normalizaciji odnosa sa Kosovom, a ne o priznavanju. Nisam primetio da su se politike SAD i EU u tom kontekstu izmenile", rekao je Kirbi za dnevni list "Danas" od ponedeljka.

Uz napomenu da EU ima svoju spoljnu politiku, ambasador je naglasio da neke članice Unije ne priznaju Kosovo, i da ne smatra da je "tanka granica" između normalizacije odnosa i priznanja.

Kirbi je ocenio da će biti dobro ako premijer Aleksandar Vučić povrati veru građana Srbije u budućnost, i naveo da je sa Vučićem često razgovarao o tome "gde Srbija treba da bude".

"Naravno, u Evropskoj uniji, iz mnogo razloga", rekao je.

Na pitanje da li su nedavni nesporazumi sa Albanijom i Hrvatskom pokvarili međunarodnu sliku Srbije, ambasador SAD odgovorio je "Jasno – ne".

"Pogledajte posetu premijera (Edija) Rame Beogradu, prvu posetu albanskog premijera od 1947. Uprkos teškim događajima, poseta se odigrala. Rekao bih da je to važno i da je poseta bila pozitivna, pošto se dogodila u složenijoj klimi nego što se očekivalo", ocenio je.

Kirbi je ocenio da Rama nije ubeđivao Srbiju da prizna Kosovo, nego da je to bilo samo "pozivanje da se nešto učini, što nije isto", i izrazio očekivanje da će Kosovo i Albanija i dalje pozivati Srbiju da prizna Kosovo.

Njegovo mišljenje o zahtevima Hrvatske da se Srbija ogradi od lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja je da se radi o "komplikovanoj temi", i da "ne možemo da kažemo 'uradite ovo ili ono'".

"To je na državama, kako će i da li će reagovati. Kad ljudi pričaju stvari koje deprimiraju druge, da li ćete ćutati ili ne, na vama je. Da li Šešelju dati više prostora u medijima ili ne, takođe. Mislim da bi srpska vlada bila srećna kada bi on nestao iz vesti", ocenio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here