Tanjug
Jadranka Joksimović

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kontinuirano radi sa svim partnerima na pronalaženju finansijskih sredstava i nabavke medicinske opreme.

Kako je navela Joksimovićeva, ministarstvo koje vodi radi sa Evropskom unijom, Kraljevinom Norveškom, NR Kinom i drugim partnerima.

Radi se i na obezbeđivanju tehničke i ekspertske pomoći kao podrške zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv pandemije koronavirusa i sprečavanja posledica po društvo i građane Srbije.

Ministarka Joksimović je rekla da nije trenutak niti način da se kao na tasu meri ko je pružio više ili manje pomoći, jer smo svi u „istom sosu“ te da su svi naši partneri ponudili pomoć u odnosu na stepen ugroženosti njihovih građana i mogućnostima koje imaju u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Joksimović je naglasila da je juče sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem potpisala sporazum kojim se obezbeđuje 7.5 miliona evra podrške EU namenjenih jačanju kapaciteta i podršci aktivnostima Republike Srbije u borbi protiv pandemije koronavirusa. Iz ovog programa podrške 2 miliona evra biće hitno izdvojeno za troškove transporta medicinske opreme iz Kine i Indije.

Pored toga, obezbeđena su sredstva iz pojedinih tekućih programa koje finansira EU u iznosu od oko 6 miliona evra koje ću početkom nedelje potpisati sa ambasadorom Fabricijem i koja će odmah postati dostupna. Sa operativnim timom krznog ekonomskog štaba koji vodi predsednik Vučić, sačinili smo hitnu listu potreba medicinske opreme koju smo dostavili našim evropskim partnerima.

Takođe, sa Kraljevinom Norveškom kao važnim dugogodišnjim razvojnim partnerom obezbedili smo pomoć u iznosu od 5 miliona evra kojom ćemo nabaviti preko potrebnu opremu i medicinski materijal, a koju ćemo u saradnji sa UNOPS-om nastojati da ubrzano dostavimo.

Iako je sada u fokusu zdravlje ljudi što je najvažnije, mi aktivno radimo na analizi mogućnosti korišćenja podrške za ekonomske posledice pandemije iz Fonda za solidarnost Evropske unije obzirom da je Evropska komisija, 13. marta 2020. godine, adaptaciju za korišćenje ovog fonda. Predloženim izmenama predviđa se pružanje pomoći državama i regionima pogođenim zaraznim bolestima u cilju što bržeg ponovnog uspostavljanja normalnih uslova života. Podsećam da je Republika Srbija nakon poplava 2014. godine već putem Fonda solidarnosti dobila pomoć EU od oko 60 miliona evra za otklanjanje ekonomskih posledica i obnovu ključne infrastrukture.

Ministarka Joksimović je naglasila da je danas kao koordinator ukupne razvojne pomoći, i u skladu sa Sporazumom o privredno tehničkoj saradnji sa NR Kinom, potpisala notu kojom se uspostavlja pravni osnov za transport medicinske opreme i dolazak tima medicinskih stručnjaka iz Narodne Republike Kine, a koji će prema definisanim potrebama Vlade Republike Srbije biti angažovani na kontroli i prevenciji epidemije.

Svi smo na istom zadatku i svi zajedno smo u borbi protiv panepidemije. Neke od najvećih zemalja EU su najviše pogođene, a Kina je kao prva pogođena koronavirusom uspela da spreči dalje širenje i sada pruža pomoć kako Srbiji, tako i EU, kao što je u januaru mesecu EU pomagala Kini sa preko 60 tona opreme.

Sada nam treba solidarsnost sa svima i Vlada R. Srbije i sva resorna ministarstva rade sve da sa svim partnerima obezbedimo što više pomoći, zaključuje Joksimović.

2 KOMENTARA

  • Kako ja sigurno znam ko je nama pomogao, ali isto znam ko je nas toliko stetio, sto i danas moramo
   posledice podnositi, nisu bile 100 godina vec citavi srednji vek do danas.
   Budimo slozni, dosad se to nije dogodilo.
   Pozdrav Vasem komentaru

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime