B. Cvetojević
Ilija Čotrić

Mama i tata zaplakali od sreće, a rođaci u Srbiji pratiće prenos State of Origin, iako su asa Kanbera Rejdersa nazivali ludakom kad je počeo se bavi ovim sportom

Nijedan veliki sportski događaj u Australiji više ne može da protekne bez Srba, pa tako ni ovogodišnji State of Origin, najveći ovdašnji ragbi spektakl. Kao i prošle godine, dvojica momaka kroz čije vene teče srpska krv igrače u ljutom okršaju najboljih ragbista Australije, podeljenih na Novi Južni Vels i Kvinslend. U prethodnoj seriji igrala su braća Džejk i Tom Trbojević, a sada će se debitovati 20-godišnji Nik Čotrić, uzdanica Kanbera Rejdersa, koji će prvi put obući plavi dres Novog Južnog Velsa.

Čotrić se našao u društvu Džejka Trbojevića, kapitena Menli Si Iglsa, dok će Džejkov brat Tom Trbojević propustiti makar prvi meč ovogodišnje serije State of Origin zbog povrede butnog mišića.

Mediji u Australiji očekivali su da će Nik Čotrić posle dve sjajne sezone dobiti poziv i za prošlogodišnje odmeravanje snaga dve države u kojima je ragbi liga svetinja. Međutim, poziv selektora Breda Fitlera stigao je tek pred ovogodišnji prvi duel, zakazan za 5. jun u Brizbejnu, na Sankorp stadionu.

– Dobio sam poziv od Fitlera posle naše utakmice sa Kaubojima. Ostao sam bez teksta. Bio sam šokiran i jednostavno nisam znao šta da kažem. Ponosan sam što ću igrati State of Origin i ne mogu da dočekam da utakmica počne – rekao je Čotrić za zvanični sajt NRL lige.
Radost zbog poziva u tim Novog Južnog Velsa prvo je podelio s roditeljima.

– Odmah sam pozvao mamu i tatu da im javim. Oni su bili negde na večeri i još mogu da čujem očev glas i oduševljenje kad sam mu rekao: “Tata, igraću!” To je bio veliki trenutak za mene i mislim da su moji roditelji zaplakali od sreće. Kad sam došao kući, oboje sam ih zagrlio. Mama i tata su učinili mnogo, vozili su me na treninge i utakmice i dolazili po mene. Bez njih ne bih bio gde sam danas i zaista sam ponosan što imam roditelje koji su se toliko žrtvovali za mene i koji me ovoliko podržavaju – kaže Čotrić.

Pozivi i poruke od familije iz Srbije neprestano stižu. Čotrićeva rodbina u početku nije znala gotovo ništa o sportu kojim se Nik bavi, ali iduće srede biće uz TV ekrane jer će State of Origin biti prikazan i na jednom od srpskih sportskih kanala.

– Rođaci iz Srbije su mi govorili da sam ludak i pitali me zašto igram ragbi ligu. Kad sam počinjao, oni su mislili da je to neka tuča, jer su svi u Srbiji ludi za fudbalom i nisu znali ništa o sportu kojim se bavim. Međutim, danas se ragbi liga sve više igra u Srbiji i ljudi se mnogo više razumeju u ovaj sport. Uprkos tome, oni i dalje misle da sam lud što se bavim ovim sportom, ali su rekli mami da su svi ponosni na mene i da gledaju utakmice kad god su u prilici – kaže Čotrić.

Nik Čotrić, jedan od najboljih igrača Rejdersa iz Kanbere, prisetio se i prvih uspomena koje nosi na State of Origin. Kako kaže, bilo je to 2007. kad je imao samo devet godina. Junak meča bio je Džarid Hejn koji je postigao nezabravan traj za pobedu Novog Južnog Velsa. Takođe, u svežem sećanju je i 2014. godina, kad su “plavi” okončali osmogodišnju dominaciju Kvinslenda, ponajviše zahvaljujući sjajnom Džošu Morisu. Iduće nedelje Čotrić će igrati uz ovog velikog asa Kronala Šarksa.

– Moris je žestok igrač i sjajan lik koji mi mnogo pomaže. Ponosan sam što ću  igrati uz njega – istakao je Nik Čotrić.

State of Origin počinje u sredu u Brizbejnu, drugi meč se igra 23. juna u Pertu, a poslednji 10. jula na ANZ stadionu u Sidneju, kad će sigurno cela srpska zajednica biti uz Nika Čotrića i Džejka Trbojevića.

Lična karta
Ime i prezime: Nik Čotrić
Datum rođenja: 18. novembra 1998.
Mesto rođenja: Kanbera
Visina: 185 cm
Težina: 98 kg
Karijera: mlađe kategorije – Tagranong Veli Dragons, Kanbera Rejders, prvi tim (od marta 2017) – Kanbera Rejders

Pica majstor

Kad se 2017. probio u prvi tim Rejdersa, australijski mediji su prvi put naširoko pisali o Niku Čotriću. Naveli su, između ostalog, da je u danima kad je već bio igrač mladog NRL tima iz Kanbere pomagao roditeljima u porodičnom restoranu.

– Radio bih tamo svaki dan kad bi mi obaveze dozvoljavale. Ali, sada je to jako teško zbog obaveza u Rejdersima, pa idem da pomognem samo jednom ili dvaput nedeljno. Radim šta tata kaže, pripremam i pečem pice, poslužujem goste ili čistim u kuhinji – rekao je Čotrić u martu 2017. godine.

Brat Ilija igrao za Srbiju

Nikov stariji brat Ilija Čotrić takođe se bavi ragbijem. Ovaj momak neverovatne fizičke građe igra za Plavce iz Kvinbijana u lokalnom takmičenju okruga Kanbere, koje služi kao svojevrsno čistilište za društvo najboljih i potencijalni ulazak u četu Rejdersa. Ilija je 2016. igrao i za reprezentaciju Srbije prilikom turneje našeg državnog tima u Sidneju. Čelnici Ragbi 13 saveza Srbije nadali su se i da bi Nik Čotrić mogao da obuče crveni dres, ali zbog njegovih obaveza u Rejdersima to nije bilo izvodljivo. Takođe, sudeći prema igračkom potencijalu, realno je u najskorijoj budućnosti očekivati Nika u reprezentaciji Australije.

Tom spreman za drugi meč?

Mediji u Australiji javljaju da bi i Tom Trbojević mogao da zaigra za Novi Južni Vels u ovogodišnjoj seriji State of Origin. Mladi as Menlija je zalečio povredu butnog mišića i počeo da trenira, a u ekipu bi trebalo da se vrati idućeg vikenda u meču protiv Kauboja iz Severnog Kvinslenda. Ako se ispostavi da je potpuno spreman, pouzdani bek koji već igra i za reprezentaciju Australije mogao bi da se priključi “plavima” za drugu utakmicu koja se igra u Pertu 23. juna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here