Tanjug
OČEKUJE JOŠ VEĆI PRITISAK: Aleksandar Vučić

Pritisci na Srbiju kako bi priznala Kosovo, ali i oko Republike Srpske biće sve veći i teži, jer se stvari komplikuju. Ali Srbija neće dozvoliti ponižavanje naroda i rušenje države. Ovo je poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle združene vežbe specijalnih jedinica Vojske Srbije Vrh koplja 2021 u Pančevu, na kojoj je prikazana osposobljenost dve najelitnije jedinice Vojske Srbije: 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

Odgovarajući na novinarska pitanja povodom čestitke američkog predsednika Džozefa Bajdena za Dan državnosti Srbije – Sretenje, u kome je od Vučića zatražio priznanje Kosova, predsednik Srbije je kazao da međusobno priznanje Srbije i Kosova ne stoji ni u jednom aktu nijedne svetske organizacije, ni EU, kao ni u jednoj rezoluciji.

– Bilo je pokušaja da se taj termin nametne kao konačno rešenje u Vašingtonu, ali u lice sam im u Beloj kući rekao šta mislim o tome i moj odgovor neće biti drugačiji – tvrdi Vučić.

On je kazao da ovakva “čestitka” ukazuje u kom smeru će ići nova američka politika, ali i da Srbija neće odgovoriti srcem, već će nastaviti sa ekonomskim jačanjem i očuvanjem mira.

– Različite ideje mi padaju na pamet kako bih mogao da čestitam 4. jul, Dan nezavisnosti SAD, ali moj posao je da reagujem odgovorno i da čuvam interese Srbije. Za Srbiju je Sretenje i državni praznik i crveno slovo, mnogo važnije i od albanskih i od američkih želja. Imamo i mi ne samo želje već i drugačiju realnost, uz slobodarsku tradiciju našeg naroda – poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da su nedavni zahtevi Haradinaja da Srbija prizna Kosovo, kao i pretnje ujedinjenjem sa Albanijom, pokazali da to otpočetka nije bila albanska već američka ideja.

– Sada je jasno da je to potpuno američka ideja, da nisu želeli razgovore o dve Nemačke i drugim rešenjima, već je jasno da hoće potpuno poniženje Srbije, a na tu vrstu poniženja sve što mogu da kažem rekao sam u lice u Beloj Kući. Niko nije očekivao da smete to da kažete, ali ću to ponoviti na svakom mestu – rekao je Vučić i dodao da neće dozvoliti rušenje Srbije.

– Suviše sam mali da bih mogao da se suprotstavim svima u okruženju koji bi želeli kraj i nestanak Srbije ili najvećoj svetskoj sili koja od nas zahteva međusobno priznanje, ali suviše sam veliki da bih dozvolio ponižavanje sopstvenog naroda i rušenje sopstvene države – poručio je Vučić.

Srbi, izađite na izbore!

Predsednik Srbije pozvao je Srbe na Kosovu da ostvare svoje biračko pravo na predstojećim izborima.

– Iz izbornih spiskova su izbacili 16.000 do 17.000 Srba, ali oni koji mogu treba da izađu i glasaju za Srpsku listu. To je važno kako bismo imali nekog od institucionalnih predstavnika u privremenim vlastima koji bi mogli da pomognu i našem narodu i kako bi držali sa svojim Beogradom i Srbijom čvrstu vezu – kazao je Vučić.

Komentarišući pretnju Ramuša Haradinaja da će ga “skloniti”, predsednik Srbije je rekao da mu lider ABK već drugi put preti rušenjem.

– Obećao je da ću do Svetog Nikole 2019. biti srušen, kada su bili protesti u Beogradu, kada je govorio da će svi zajedno da me obore. Svakako je reč o veoma opasnom čoveku i ozbiljnom političaru – poručio je Vučić.

Država ne strahuje od mafije

Država je uspela da se obračuna sa kriminalcima koji su sejali strah u kosti građanima i pokazala da nema zaštićenih, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje o nedavnoj akciji MUP-a u kojoj je uhapšena kriminalna grupa iz Beograda koja se sumnjiči za niz nerazjašnjenih ubistava.

– Nema sumnje da će odgovarati i radi se na tome. Već su neki policajci na ispitivanju i ljudi iz BIA, istraga se vodi. Država nema strah i uradiće svoj posao – rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kako je moguće da kriminalna grupa koja je nedavno uhapšena bude toliko jaka i da li će neko iz državnih organa odgovarati za to.

Sedam celina vežbe

Vežba u kojoj je učestvovao i deo jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO sastojala se iz sedam celina: izviđanje, posedanje linije blokade, napad na terorističke snage u seoskom ambijentu, dejstvo na oteto vozilo, napad na terorističke snage u urbanom ambijentu, napad na teroriste u izolovanom objektu i uništavanje improvizovanih eksplozivnih naprava. Prikazu su prisustvovali i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. Predsednik Vučić, koji je i vrhovni komandant armije, vežbu je ocenio najvišom ocenom i najavio ubrzano jačanje Vojske Srbije.