Nikšićki rudari u jami 21 dan

0

Rudari nisu dozvolili čelnicima Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) da u nedelju uveče uđu kod njih na pregovore.

 

Sindikalni poverenik Ratko Baćović rekao je novinarima da rudari ne prihvataju predlog da im se dostavi overena kopija, umesto originalnih sindikalnih dokumenata. Prema njegovim rečima rudari su poručili da su predloženu kopiju dokumentacije smenjenog predsednika Sindikata Ratka Radulovića odbili pre dva dana.

 

Problemima nikšićkih rudara u subotu su se bavili i nadležni skupštinski odbori koji su predložili usvajanja izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Izmenama je predviđeno da rudari odlaze u penziju sa 20 godina efektivnog rada, odnosno 30 godina beneficiranog radnog staža.

 

Vlada Crne Gore je obećala ispunjavanje svih uslova štrajkača, ali rudari nastavjaju štrajk, tražeći da im smenjeni predsednik sindikata Ratko Radulović preda originale sindikalnih dokumenata i pečat, što on odbija. Radulović je ponudio kopije sindikalne dokumentacije, ali rudari traže originale.

 

Sindikalni poverenik tvrdi da sindikalnu dokumentaciju rudari traže, jer žele da "love u mutnom" i uzmu dokumenta koja pokazuju da su na ime socijalnog programa već uzeli po 25.000 evra.

 

Oko 60 rudara počelo je štrajk pre tri nedelje, tražeći rešenje statusa rudara, isplatu zaostalih plata i socijalni program, a kada je dogovor o tome postignut, štrajk su nastavili, tražeći da predsednik njihovog sindikata podnese ostavku, preda pečat i sindikalnu dokumentaciju novom sindikatu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here