Facebook WS Wanderers
Miloš se oprostio od navijača Vonderersa

Došlo je vreme da jedan od najvećih fudbalskih majstora koji su ikada igrali fudbal u australijskoj A-ligi podvuče crtu i kaže „zbogom“ profesionalnom bavljenju sportom.

Srpski as Miloš Ninković odigrao je prošle subote poslednji meč pred navijačima svog kluba, Vonderersa iz Zapadnog Sidneja, a kako stvari stoje, tačku na blistvu karijeru staviće iduće subote, 27. aprila na gostovanju Melburn Viktoriju.

Na žalost, nekadašnji srpski reprezentativac se oproštaja na domaćem terenu neće sećati po povoljnom rezultatu za njegovu ekipu, pošto je Melburn Siti odneo sva tri boda iz Paramate – 1:2 (0:2). Taj poraz će po svemu sudeći koštati crveno-crne plasmana u plej-of A-lige, jer je uoči poslednjeg kola ostala da tinja samo slaba nada da će moći da nadoknade dva boda zaostatka za jedinim konkurentom za poziciju broj 6.

Ninkovićev oproštajni meč počeo je počasnim špalirom, koji su za njega postavili fudbaleri dve ekipe, zajedno sa sudijskom trojkom. Uz Miloša su bili i supruga Dejana, kćerke Angelina i Doroteja i sin Novak. Na sredini terena čekao ih je predsednik Vonderersa i suvlasnik kluba Pol Lederer, sa uramljenom crveno-crnom „desetkom“, koju je iskusni vezista nosio u protekle dve godine.

Dok je primao poklon od kluba, sa tribina se prolamao aplauz, a na LED ekranima bila je ispisana poruka: „Hvala ti, Ninko“.

Dirljiv trenutak, kojem na žalost nije prisustvovalo više od 5.000 gledalaca zbog kišnog vremena u Sidneju tog dana, ostaće zauvek da živi u sećanjima porodice Ninković. Naravno, ponajviše u uspomenama čoveka koji je zauvek promenio A-ligu i australijsko poimanje fudbala.

– Bilo mi je veoma teško, naročito pred početak, kada mi je i definitivno postalo jasno da će ovo biti moja poslednja utakmica pred domaćom publikom. Ali, i pored toga, bio sam fokusiran samo na utakmicu i na želju da pobedimo. Na žalost, nismo uspeli, ali to je fudbal, ne može se dobiti svaki put kad poželiš – rekao je Miloš posle duela sa Sitijem.

Ostaje i velika žal što Ninković nije dobio priliku da na oproštaju od navijača Vonderersa zaigra u startnoj postavi. Iako je samo dan ranije izjavio kako nikada nije trenirao boljeg fudbalera i kvalitetnijeg čoveka od Ninkovića, trener Rudan je ipak odlučio da posluša instinkt, koji mu je govorio da se Soni Kitel bolje uklapa u njegovu zamisao za ovu utakmicu. Međutim, prevario se u proceni, jer je ekipa sa zapada Sidneja počela da igra kako zna tek kada je dvadesetak minuta pre kraja Ninković zauzeo svoje mesto na terenu. Ipak, bilo je prekasno da bi Vonderersi uspeli da izvuku i bod protiv čvrstog rivala.

Posle meča, srpski as je imao i poruku za navijače.

Ninković proslavlja jedan od golova sa saigračima iz Vonderersa

– Želim da se zahvalim svim navijačima Vonderersa za podršku koju su mi pružali tokom ove dve godine. Znam da je možda bilo teško i za njih da me prihvate u početku jer sam došao „s druge strane“ grada, ali brzo smo izgradili odnos – istakao je Ninković.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, reči su dalje tekle same.

– Beskrajno sam zahvalan ovom klubu i svima koji su deo njega i želim da se odužim onako kako dolikuje. To je moja ljudska obaveza jer se ovaj klub pobrinuo za moju porodicu kada je to bilo veoma važno. U vremenu koje dolazi, ostaću u Vonderersima sa željom da pomognem u razvoju mladih igrača, da svi zajedno napredujemo i budemo bolji – poručio je Ninković.

Iskusni fudbaler je na zalasku karijere poželeo i da uprkos nezavidnoj situaciji u kakvoj se Vonderersi nalaze, ipak odigra još nekoliko utakmica. Da bi se to desilo, Vonderersi bi morali da se plasiraju u plej-of, što neće biti nimalo lak zadatak. Zapravo, jedina nada za tim iz Zapadnog Sidneja je da idućeg vikenda kao gost pobedi Melburn Viktori, a da Siti izgubi od pretposlednjeg na tabeli Vestern Junajteda.

Ukoliko se to ne ostvari, Ninkovićev poslednji ples biće naredne subote, 27. aprila, na gostovanju u Melburnu. Svaki iskreni ljubitelj fudbala nada se da će Miloš dobiti i minutažu i slobodu da još jednom prospe magiju po terenu i da pobedom kaže zbogom igri koja će ga, bez obzira na ishod ove sezone, upamtiti kao pobednika i velikana.

Jer, to je zaslužio.

Karijera za ponos

Profesionalna karijera Miloša Ninkovića trajala je pune 24 godine i ostavio je dubok trag u svakom klubu u kojem je igrao, počevši od Čukaričkog gde je stasao kao fudbaler. Trofeje je počeo da osvaja u Ukrajini s Dinamom iz Kijeva, zatim je nastavio u Srbiji s Crvenom zvezdom, a dragulje u krunu ređao je u Australiji, gde je sa Sidnejem osvojio sve što se u ovdašnjem fudbalu može osvojiti: po tri titule premijera i šampiona A-lige, jedan FFA Kup, kao i dve medalje Džonija Vorena za igrača godine u Australiji i medalju Džoa Marstona za najboljeg pojedinca velikog finala A-lige.

Za reprezentaciju Srbije odigrao je 28 utakmica.

Počasni krug

Ninković je po završetku meča sa Sitijem obišao počasni krug oko stadiona, potpisujući autograme i fotografišući se s navijačima Vonderersa. Kada je obišao sve četiri tribine, navijači su dobili priliku da uđu na teren i da se na taj način oproste ne samo od srpskog asa, već i od fudbala na stadionu u Paramati u narednih pet meseci, pošto će Vnderersi prvu narednu utakmicu kod kuće igrati tek u oktobru, kada počne nova sezona A-lige.

“Vrhunski fudbaler i još bolji čovek“

Pred Milošem Ninkovićem duboko se naklonio i trener Vonderersa Marko Rudan.

– Miloš? Kakva legenda! U karijeri nisam trenirao boljeg fudbalera i kvalitetnijeg čoveka. Radio sam s mnogima, ali nijedan mu nije prišao ni blizu. Toliko je nesebičan, za njega je najvažniji tim, ekipa je uvek na prvom mestu, a povrh toga je fantastičan fudbaler koji je u ovoj zemlji osvojio sve što se može osvojiti. Prema Ninkoviću imam samo najveće poštovanje – poručio je Rudan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here