EPA-EFE/HENNING SCHACHT
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da još nije imala vremena da razmišlja o tome šta će raditi nakon što napusti funkciju.

Ona je, ipak, navela da bi za Nemačku bilo važno da ima poziciju u klimatskim planovima EU dok je nova vlada u procesu formiranja, prenosi Rojters.

Merkel je ocenila da među ženama političarima postoji želja da budu efikasnije, iako, kako je rekla, postoje izuzeci.

Ona je novinarima rekla da su neke druge žene učinile mnogo više od nje za jednakost, ali da veruje da je i ona postigla nešto.

Merkel, koja je na čelu najveće evropske ekonomje od 2005. godine odlazi sa funkcije kancelara pošto je odlučila da se ne kandiduje za peti mandar na saveznim izborima 26. septembra.

“Kompromis je pozitivan korak”

Kompromis dogovoren sa SAD oko gasovoda Severni tok 2, koji dovodi ruski gas do Nemačke, predstavlja pozitivan korak, čak iako ne rešava sve razlike, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je kazala da je obezbedila uveravanja Rusije da neće kao oružje iskoristiti gasovod, kojem su se žestoko protivile Ukrajina i neke druge istočnoevropske zemlje, preneo je Rojters.

Ona je dodala da, ako Rusija ipak to učini, Berlin je spreman da reaguje.

– Uostalom, nismo bez sredstava da nešto uradimo – rekla je nemačka kancelarka, navodeći da se nada da sankcije protiv Moskve neće biti potrebne.

SAD i Nemačka postigle su juče sporazum o ruskom gasovodu Severni tok 2, okončavši dugotrajni spor između dva saveznika po tom pitanju, javio je Vašington Post.

Na osnovu sporazuma, Nemačka je pristala da investira u ukrajinsku infrastrukturu zelene tehnologije, a SAD će prestati da blokiraju gasovod, naveo je Post.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here