Tanjug
RETROSPEKTIVA FILMOVA: Emir Kusturica

Reditelj Emir Kusturica najavio je retrospektivu svojih filmova od 15. do 26. aprila u MTS dvorani i da će predstojeći film nazvan “Inženjer lakih šetnji” snimati u Rusiji. On je na konferenciji za novinare rekao da se na scenariju za novi film radi već pet godina jer je užasno teško tranfsormisati ideju Dostojevskog u vreme u kome živimo.

– U filmu koji se zove ‘Inženjer lakih šetnji’ priča je o dobrom čoveku čiji sudbinski put ga odvede do žene, čija sudbina je takođe teška, jer postaje prostitutka da plati očeve dugove i lečenje brata – rekao je reditelj.

Prema njegovim rečima, razrešenje tog zapleta je u petorostrukom ubistvu koje obavi upravo inženjer.

Kusturica je dodao da on to ne uradi iz predumišljaja, kao i da u filmu naleti na policajca koji mu nabavi dvostruki identitet, kako bi mogao u Sibiru da nastavi život sa tom ženom.

– Pošto ima duple papire, on na svog dvojnika dobija poziv i film završava tako što odlazi u rat u Ukrajinu, ni kriv ni dužan – rekao je Kusturica.

Prema njegovim rečima, još nisu određene lokacije za snimanje, ali očekuje da će sve biti u Rusiji, dok će film predstavljati njegov pogled, a on je duboko zaptiven u srpsku filmsku, literarnu i slikarsku tradiciju.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kusturica je rekao da njegov mecena nije ruski predsednik Vladimir Putin, koji ga je nedavno primio u Kremlju. Naglasivši da nije Putin čovek koji vadi pare iz džepa, Kusturica je dodao da nije išao kod predsednika Rusije da traži novac, već da mu kaže da želi da bude deo novog sveta koji se javlja u Evroaziji.

Naglasivši da su njegovi filmovi vezani za okolnosti u kojima su rađeni, Kusturica je spomenuo kolaps komunizma i početak prodaje dece, kao socijalni fenomen koji kod nas dobija katarzičnu formu. Prema njegovim rečima, praveći “Arizona drim” on je pokušao da napravi film engleskog govornog područja, gde se spasavao nadrealizmom, i koji je bio uspešan u Evropi a neuspešan u Americi. Kusturica je rekao da mu je najdraži film “Život je čudo”, jer ima temu iz života, nije ništa izmišljeno, iako nije imao, kao ni potom komedija “Zavet”, komercijalnost njegovih prethodnih ostvarenja.

“Podzemlje” i današnjica

Film “Podzemlje”, kako ističe Kusturica, korespondira s današnjicom u kojoj na planeti u 90 posto slučajeva mejnstrim laže i skriva istinu.

– To je trend u čitavom svetu, jer elita želi, od Francuske revolucije, da dosegne cilj koji je navodno dobar za sve. Sada se više hegemona našlo na sceni i to određuje aktuelnost filma – rekao je Kusturica.

Prilikom prve projekcije “Podzemlja” u Avala filmu, kako kažu, uhvatio se za kosu i mislio da nikad od ovog neće biti film, pa je prionuo na skraćivanje. Kako je najavljeno, u okviru retrospektive biće prikazani filmovi “Sećaš li se Doli Bel”, nova HD verzija “Oca na službenom putu”, “Dom za vešanje”, “Život je čudo”, “Zavet”, “Na mlečnom putu” i nova 4K verzija “Crne mačke belog mačora”. Tu su i dokumentarni filmovi ” l Pepe, una vida suprema” i “Maradona bdž Kusturica”.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here