EPA-EFE

Japanski proizvođač automobila “Nisan” planira da ukine 10.000 radnih mesta širom sveta, dok pokušava da poveća uspešnost nakon što je bivši šef kompanije uhapšen zbog finansijskog prekršaja.

Novi rezovi usledili su nakon što je “Nisan” u maju saopštio da će ukinuti 4.800 od ukupno 139.000 radnih mesta širom sveta. Ovakva odluka odražava poteškoće sa kojima se kompanija suočava posle hapšenja bivšeg šefa Karlosa Gona i usled slabije prodaje u SAD i Evropi, piše AFP.

Iz kompanije je u maju saopšteno da je profit skoro najniži u poslednjoj deceniji, uz upozorenje na “teško poslovno okruženje” u narednih 12 meseci. Portparol “Nisana” Kodži Okuda nije želio da komentariše izveštaje o otpuštanjima, koji su se pojavili dan pre objavljivanja kvartalnih rezultata.

“Još nismo odlučili šta ćemo saopštiti na sutrašnjoj konferenciji i ne komentarišemo spekulisanje medija”, istakao je Okuda.

Poslovni dnevni list “Nikej” javio je da će kompanija sutra saopštiti da je došlo do pada operativnog profita za 90 odsto u prvoj četvrtini godine usled pada prodaje vozila u SAD.

Novinska agencija “Kjodo” piše da će do otkaza verovatno doći u pojedinim fabrikama u Južnoj Americi i još nekim područjima u kojima je loša prodaja, kao i da “Nisan” prolazi kroz proces remonta sa ciljem jačanja upravljanja kompanijom nakon skandala u koji je umešan Gon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here