EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Moskva je više puta jasno istakla da nije započela “sankcioni rat” sa Zapadom, ali da je u svakom trenu spremna da doprinese okončanju ovog besmislenog sukoba.

To je izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Više puta smo jasno stavili do znanja da nismo mi započeli ovaj ‘sankcioni rat’, ali da smo u svakom trenutku spremni da pređemo svoj deo puta kako bi se okončao ovaj besmisleni sukob, u kojem neće i ne može biti pobednika – rekla je Zaharova.

Portparolka je objasnila da će mere uvedene protiv Rusije nesumnjivo negativno uticati na ruske odnose sa „kolektivnim Zapadom“, podriti međusobno poverenje i pomutiti izglede za njihovu normalizaciju.

– Iako nismo pristalice raspirivanja sankcija, ipak prihvatamo izazov, reagujemo odmah i ciljano. S obzirom na očiglednu činjenicu da su sankcije protiv Rusije mač sa dve oštrice i ne nanose manju štetu njihovim inicijatorima, računamo na zdrav razum i povratak ka izgradnji odnosa sa nama, polazeći od principa pravde, jednakosti, odustajanja od ‘prava jačeg’ i mešanje u suverene poslove drugih država – objasnila je Zaharova.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske republike, kao i zbog Krima, koji je ponovo ušao u sastav Rusije posle referenduma na poluostrvu. Rusiju optužuju za mešanje u poslove Ukrajine, izbore u zapadnim zemljama i sajber napade, za umešanost u incidente sa bivšim pukovnikom GRU-a Sergejem Skripaljem i blogerom Aleksejem Navaljnim.

Poslednja runda napetosti bile su optužbe Praga protiv ruskih obaveštajnih službi za umešanost u eksploziju na skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine, nakon čega je usledilo međusobno proterivanje diplomata. Moskva je više puta negirala sve optužbe, nazivajući ih apsurdnim, neosnovanim i izmišljenim, tvrdeći da Zapad koristi optužbe za “agresiju” kao izgovor za povećanje svog vojnog prisustva u blizini granica Rusije.

1 COMMENT

  1. zato sto je rusija spremna na komflikt ameri nece pocet rat oni cekaju da rusija ponovo zaspe i izgubi kontroluna svojoj teritoriji
    a onda ce usledi masivan i brzi napad

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here