Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je danas početku rada postrojenja “Duboka prerada”, projekta druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu.

Vučić je izjavio da je pre tri godine malo verovao da će se sa uspehom završiti projekat. “Srećom ljudi koji su gradiili ovu fantastičnu konstrukciju, koji su napravili jednu od najmodernijih konstrukcija, imali su više vere od mene”.

On je naveo da je ovo veliki dan za Srbiju. Srbija je, kako je rekao, dobila jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu.

– Sve na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri ovim što sada imamo u Pančevu – rekao je on.

Vučić je rekao da će Srbija imati sve veću potrebu za naftnim koksom, što više bude razvijala infrastrukturu.

Kapacitet postojenja je 2.000 tona na dan, a 87 tona koksa može da se istransportuje u jednom satu.

Godišnje potrebe u Srbiji su 150-160 hiljada tona koksa, a postrojenje može da proizvodi 170 hiljada tona.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da niko sa kim je pričao nije znao za nešto slično u ovom regionu Evrope, da se u nepovoljnim tržišnim okolnostima i sa problemima pandemije nastavlja ovakav razvoj.

Bocan Harčenko je naglasio da NIS ostaje vodeće preduzeće u zajedničkoj saradnji Rusije i Srbije.

Postrojenje je, pritiskom na taster, pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što su generalni direktor Gaspromnjefta Aleksandar Djukov i ministarka rudarstva i enegetike Zorana Mihajlović deaktivirali sigurnosni sistem, u komandnoj sali rafinerije.

Projekat je vredan više od 300 miliona evra, i predstavlja prekrernicu u radu naftnog sektora Srbije. U izgradnju novog kompleksa “Duboka prerada” uloženo je više od sedam miliona radnih sati, na projektu je prosečno svakoga dana radilo 1.100 ljudi, a više od 80 odsto angažovanih radnika bili su lokalni izvođači.

Omogućiće NIS-u veću proizvodnju najkvalitetnijih goriva, dizela, benzina i tečnog naftnog gasa, i početak proizvodnje naftnog koksa u Srbiji.

Takođe, u Rafineriji se više neće proizvoditi mazut sa visokim sadržajem sumpora, što će doprineti smanjenju emisija gasova i praškastih materija u vazduh.
Na projektu će biti angažovano 60 domaćih stručnjaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here