pixabay.com
Ilustracija

Pilot projekat tzv. interkulturalne škole Dunav u Vukovaru, koja je od ostalih trebalo da se razlikuje po multikulturnom programu, otišao je u istoriju, piše Glas Slavonije. 

Ideja o školi koja je trebalo da bude primer dijaloga i integracije hrvatskih i srpskih učenika rodila se još pre gotovo 16 godina, a za njenu gradnju i opremanje više od milion evra dala je vlada Kraljevine Norveške, koja je prošle jeseni zbog propasti projekta tražila da im se taj novac vrati.

Škola je trebalo da posluje u vukovarskom naselju Brovo, prema projektu koji je pokrenut još 2014.

Ali, kako škola nije proradila, Norvežani su tražili povrat svog novca u jesen prošle godine. Tada se pojavio problem oko toga ko tačno treba da vrati novac, s obzirom na to da je odluku o osnivanju škole s eksperimentalnim programom donelo Gradsko veće Vukovara krajem 2016. godine, a nosilac projekta je bilo Ministarstvo nauke i obrazovanja.

Dražen Kobašević, pročelnik Upravnog odeljenja za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo, rekao je da je Ministarstvo potvrdilo da je Norvežanima vraćen novac. On kaže da je vraćeno oko 300.000 evra i da je tako projekt “gotov”.

A tako je zapravo propala mogućnost stvaranja prve škole u Hrvatskoj u koju bi išla deca hrvatske nacionalnosti, srpske nacionalnosti i svih drugih nacionalnosti te učila o međusobnim razlikama kako bi se naučila toleranciji i međusobnom uvažavanju.

Mogućnost prenamene objekta postoji, ali isključivo u području predškolskog vaspitanja, dodao je Kobašević rekavši da Grad Vukovar kao osnivač nema obavezu da učestvuje u vraćanju sredstava Norveškoj.

Pomenuta škola bila je predviđena za desetine, možda i stotine dece, ali niti će deca ići u tu školu niti će učiti vrednosti poput multikulturalnosti i multietničnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here