Pexels

Pored mnoštva vitamina i minerala sadrži i značajnu količinu beta karotena koji je snažan antioksidans, koji jača imunitet i smanjuje rizik od razvoja malignih tumora

Bundeva je kraljica jeseni, a pored toga što je predivna dekoracija na našem stolu, ona je i veoma ukusna poslastina na našoj trpezi. Zato je prava šteta ne iskoristiti je kao slasno jelo, a svakako jedan od najjednostavnijih načina pripreme je pečenje u rerni.

Bogata je beta karotenom koji je karakterističan za sve biljke koje imaju živopisnu, jaku boju (šargarepa, pomorandža…). Bundeva obiluje vitaminima C, B1, B2, B3, B6. Takođe, sadrži i folnu kiselinu i minerale poput kalijuma, kalcijuma, gvožđa i fosfora. Tu su i oligoelementi, kao i materije značajne za bolje varenje. Zato je ova namirnica preporučljiva za one koji imaju problema sa digestivnim traktom. Bundeva je izvanredan diuretik, a blagotvorna je i za one koji boluju od artritisa i gihta.

Kod pečenja bundeve nema prevelike mudrosti, radi se o najjednostavnijem receptu za koji vam je potrebno tek malo vremena.

Sami po želji možete odrediti ukus pečene bundeve koja se najčešće priprema u slatkoj ili slanoj varijanti, čiji ukus određuju naravno začini. Đumbir, beli luk i ljute papričice odlično se slažu uz slatkasti ukus bundeve, dok su njeni idealni partneri u slatkoj varijanti cimet, javorov sirup, vanila i rum.

Slana varijanta

Sastojci:

polovina bundeve
maslinovo ulje
beli luk
đumbir
slatka paprika
so

Priprema:

Bundevu presecite na pola i očistite od semenki kako bi dobili samo čisti mesnati deo. A zatim tu polovinu isecite na jednake delove.

Poređajte bundevu u podmazan pleh, a zatim svaki komad prelijte maslinovim uljem.
Na svaki komad stavite začine po izboru.

Za slanu varijantu pripremite mešavinu od belog luka, malo đumbira, slatke paprike i soli koju je dovoljno samo posuti preko bundeve.

Pripremljenu bundevu pecite u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta, poslužite toplu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here