pixabay.com

Seksualni život jedan je od ključnih delova zdrave veze, pa ako imate i trunku sumnje da u vašem nešto nije dobro, uradite sve kako biste to promenili.

Naravno, samo će retki iz prve priznati da imaju problem, a znaci su sledeći:

Ista osoba inicira seks – česti simptom da nešto nije u redu sa seksualnim životom para je kad jedna osoba uvek inicira seksualne odnose i zbog toga se oseća neželjeno.
– Većina ljudi želi da njihovi partneri podjednako iniciraju seks, to im daje utisak da ih partner još želi i smanjuje pritisak – tvrdi doktorka Džes O’Rajli. Ako ste vi partner uvek počinje, pokušajte da jasno i glasno kažete da biste voleli da imate ravnotežu u tome.

Ne pričate nakon seksa – seks zbližava parove. Ako se nakon vođenja ljubavi osećate ‘udaljeno’ od partnera, a u sobi vlada tišina – možda niste otvoreni jedno s drugim, objašnjava Marisa Nelson, seksualni terapeut.

Uvek radite isto – jednom kad parovi shvate što im odgovara, neretko se drže toga kao ‘pijan plota.’ Iz tog razloga nestaje strast i sklonost eksperimentisanju s novim stvarima. Međutim, “ponavljanje može smanjiti užitak. Istraživanja dokazuju da dopamin može biti dvostruko visok kad su stvari nepredvidljive. Budite otvoreni novim pozama, seksualnim igračkama i eksperimentisanju u krevetu. Tako ćete usput i učiti što vam najbolje odgovara.

Za sve je ‘kriva’ jedna osoba – kako bismo imali zdravi seksualni život, obe osobe u vezi moraju osećati da je odgovornost zajednička. Ako ne možete da stignete do vrhunca, ako osećate bol ili niste zadovoljni – to je problem obe osobe. Simptom da nešto nije u redu je kad se krivica počinje prebacivati samo jednoj strani. Važno je prepoznati tu situaciju i pitati se na čemu je moguće raditi u dvoje.

Želite različite stvari – znak da trenutno niste potpuno seksualno kompatibilni je i razlika u onome šta očekujete od seksa. Na primer, jedna osoba želi strast i olakšanje od stresa, a druga poentu seksa vidi u emotivnom zbližavanju i povezivanju. Dijalog je izuzetno važan deo seksualnog iskustva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here