Pošta Srbije / Igor Đukanović
Zoran Đorđević, Igor Bulatović i Dragan Tufegdžić

Pošta Srbije svečano je danas predstavila prigodno izdanje poštanskih maraka “210 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša”.

Na događaju u Udruženju književnika Srbije, o motivima i značaju filatelističkog izdanja, saradnji, planovima i zajedničkim projektima pošta Srbije i Crne Gore, govorili su Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije, Dragan Tufegdžić, izvršni direktor Pošte Crne Gore, i Miloš Janković, predsednik Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije.

Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije

– Negujući bratske i susedske odnose naših zemalja, i Njegošu u čast, novi uspon u našim odnosima obeležavamo na prigodan i simboličan način izuzetno važnim filatelističkim projektom, koji će, verujemo, izvršiti snažan uticaj na našu kulturnu razmenu i saradnju. Sa kolegama iz Pošte Crne Gore, u prilici smo da objavimo još bliže partnerstvo, što smo nedavno formalizovali potpisivanjem Protokola o poslovnoj saradnji koji predviđa poslovno-tehničku saradnju razmenom najboljih praksi, stručnih znanja i normativnih rešenja, kao i razvoj zajedničkih projekata, novih poslovnih rešenja i usluga visokog kvaliteta – rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije. Đorđević je zatim direktoru Tufegdžiću uručio poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka.

Dragan Tufegdžić, izvršni direktor Pošte Crne Gore

Dragan Tufegdžić, izvršni direktor Pošte Crne Gore, rekao je: – Lik i djelo Njegoša, čija je književna, filozofska i državnička misao bezgranična, bezvremenska i vanvremenska, posebno su značajni za Crnu Goru i Srbiju. Čestitao je Pošti Srbije “na izboru prelijepog motiva koji objedinjuje velikog Njegoša i Petra Lubardu, čime je kulturno blago – portret Njegoša Petra Lubarde iz privatne kolekcije, predstavljeno javnosti”. Dodao je: – Pošta Srbije i Pošta Crne Gore su, poslije dužeg niza godina stagnacije u odnosima, krenule sa lijepom prijateljskom i partnerskom saradnjom.

Poštanska marka izdanja “210 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša”

Poštanska marka izdanja “210 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša” nosi ekskluzivan motiv – Portret Njegoša Petra Lubarde, ulje na platnu, četrdesete godine 20. veka, dimenzija 96×80 cm, iz privatne kolekcije. Motiv na vinjetama i koverti je Njegošev mauzolej na Lovćenu izgrađen po nacrtu Ivana Meštrovića, rad Miroslava Nikolića. Grafička realizacija izdanja delo je Nadežde Skočajić, kreatorke maraka Pošte Srbije, dok je stručnu saradnju obezbedilo Udruženje književnika Srbije.

Koverat prvog dana

Otpočinjanje praktične implementacije Protokola o poslovnoj saradnji koji su krajem decembra u Podgorici zaključile Pošta Srbije i Pošta Crne Gore, tema je i aktuelne zvanične posete predsednika Odbora direktora Pošte Crne Gore Igora Bulatovića, i izvršnog direktora Dragana Tufegdžića Pošti Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here