Pixabay

Priroda je obezbedila lekove za većinu zdravstvenih problema sa kojima se danas suočavamo.

I đumbir, rizom koji se široko koristi kao začin i ajurvedski lek, jedan je od tih darova za nas. Iako ima višestruke prednosti po ljudsko zdravlje, ovde ćemo se osvrnuti na njegovu učinkovitost kada je rast kose u pitanju. Naime, ova super biljka ima mnogo aktivnih sredstava koja poboljšavaju cirkulaciju i esencijalnih hranljivih sastojaka koji pomažu u podsticanju rasta kose.

Dakle, kakva je uloga đumbira u rastu kose i kako ga možete uključiti u svoju rutinu nege kose? Đumbir sadrži antioksidante i sredstva za cirkulaciju koji pomažu u stimulaciji cirkulacije krvi. Ovo, zauzvrat, može pokrenuti zdrav rast kose. Studija sprovedena na ljudima sa alopecijom otkrila je da ekstrakt đumbira smanjuje oksidativni stres i poboljšava brzinu rasta kose.

Štaviše, aktivni sastojak i antioksidans, odnosno gingerol koji se nalazi u đumbiru pomaže u opuštanju krvnih sudova i poboljšava cirkulaciju krvi. Ovo omogućava poboljšanu ishranu folikula dlake, što automatski može podstaći i brži rast kose.

Svež koren đumbira sadrži magnezijum, kalijum, fosfor i brojne druge vitamine. Ovi hranljivi sastojci neguju vaše folikule dlake, čineći ih snažnim i sprečavajući gubitak kose. Takođe sadrži esencijalne masne kiseline poput linolne kiseline. Nedostatak polinezasićenih masnih kiselina kao što je linolna kiselina može dovesti do gubitka kose. Dakle, uzimanje đumbira sa ovom esencijalnom kiselinom može pomoći u sprečavanju gubitka kose.

Perut i gubitak kose često idu ruku pod ruku. To se dešava zato što mrtve ćelije kože začepljuju vaše folikule, što dovodi do opadanja kose. Đumbir ima moćna antifungalna, antiinflamatorna i antiseptička svojstva koja pomažu u kontroli peruti.

Iako se svojstva đumbira čine odličnim tretmanom za kosu, često postoji zabuna kada je u pitanju koji oblik đumbira koristiti u lekovima. Možete koristiti đumbir u obliku ulja od đumbira, soka od đumbira i maske za kosu od đumbira zajedno sa drugim nosačem ili esencijalnim uljima.

Upotreba đumbira u obliku praha može biti zgodna opcija, ali svež koren đumbira sadrži više esencijalnih hranljivih sastojaka koji ga čine korisnim za negu kose. Možete nanositi sok od đumbira dva ili tri puta nedeljno da biste iskoristili njegove maksimalne prednosti. Nanesite ovaj sok na kosu i isperite ga nakon 30 minuta blagim šamponom za dobre rezultate.

Pravilnom upotrebom ovog magičnog korena za kratko vreme videćete prve rezultate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here