Tanjug/Ap
Teroristički napad na "Bliznakinje" u Njujorku

Većina vođa i aktera grupa koje su izvršile serije terorističkih napada po Evropi i SAD imali su pasoše BiH izdate u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne širom Evrope.

Najviše ih je podeljeno u ambasadi ove zemlje u Beču, gde je pasoš dobio i vođa Al Kaide Osama Bin Laden, ali i neki od kasnijih čelnika Islamske države.

Bečki dnevnik „Esterajh“ je obelodanio da je upravo Osama Bin Laden krajem devedesetih boravio tajno u Austriji, poput njegovog zamenika Ajmana al Zavahirija, za koga su bugarske diplomate javno prozvale Austriju da je takođe tajno boravio u Beču, ali da ga tamošnje vlasti nisu uhapsile iz straha od odmazde.

Obojica su, tvrdi ovaj list, putovala sa pasošima izdatim u Ambasadi BiH u Beču.

U nezakonitu dodelu pasoša bio je uključen i sadašnji član predsedništva BiH Šefik Džaferović, čije su aktivnosti ovih dana ponovo isplivale u javnost i pokrenule novu aferu u Bosni. Džaferović je tokom rata bio na mestu načelnika CSB Zenica i potpisivao državljanstva ne samo pripadnicima zloglasnog odreda El mudžahedin nego i drugim islamskim teroristima u Armiji BiH.

„Vesti“ otkrivaju da nijedan od tih pasoša nije dodeljen uz poštovanje osnovnih procedura ili propisa, a da je istraga započeta nedugo posle terorističkih napada na Ameriku 11. septembra 2001. ubrzo gurnuta pod tepih i nikad nije okončana, mada su se među osumnjičenima nalazili brojni tadašnji ambasadori, ministri i pomoćnici ministara kako na nivou BiH, tako i unutar Federacije.

– Do današnjeg dana se ne zna koliko je zapravo tih pasoša izdato. Ne postoji centralna evidencija, a procene se kreću od 3.000 do 6.000. Jedino je nesporan spisak od 1.000 bezbednosni interesantnih stranih državljana, na kome su faktički sve one osobe koje su kasnije bile umešane u terorističke aktivnosti. Amerikanci to mogu da nazivaju spekulacijama, ali taj spisak im je dostavljen i odlično su upućeni u priču – tvrdi Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv međunarodnog terorizma, koji je nedavno uzburkao javnost tvrdnjom da je većina učesnika napada na SAD 2001. godine bila iz Bosne, te da su se navodno tamo i pripremali za taj napad.

Ono što je mnogo izvesnije jeste da su zapadne obaveštajne službe odlično znale da su se u ambasadama i konzulatima Bosne po Evropi pasoši delili šakom i kapom. Ključna tačka bila je ambasada BiH u Beču.

Ti pasoši su deljeni bez ikakve provere ili kontrole, čak i osobama koje to nisu ni tražile, niti su ikada bili u Bosni poput šeika Omara, vođe talibana, kome je pasoš dostavljen u Avganistan, kao i osnivača Hamasa Ahmed Jasina, kome je pasoš stigao poštom u Palestinu.

Međutim, nije samo ambasada u Beču delila pasoše kasnijim inspiratorima ili učesnicima napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku i druge terorističke akcije po svetu.

Tužilaštvo BiH je 2008. godine na osnovu izveštaja Komisije za reviziju državljanstva otvorilo istragu o dodeljivanju pasoša te zemlje stranim državljanima od aprila 1992. do kraja 2005. U slučaj je bila uključena i Udarna grupa za borbu protiv terorizma, a na spisku osumnjičenih našli su se čelni ljudi ambasada i konzulata BiH u Austriji, Nemačkoj, Turskoj, Belgiji i SAD.

Istragom je utvrđeno da su se pasoši delili u ambasadama ili konzulatima u Beču, Bonu, Bernu, Šturgartu, Briselu, Minhenu, Istanbulu i Njujorku, a da su u celu priču bili uključeni i ministri i pomoćnici ministara unutrašnjih poslova, pravde, spoljnih poslova kako na nivou BiH, tako i Federacije. Rezultat te akcije je 661 oduzet pasoš, ali mere protiv onih koji su ih izdavali nisu preduzimane.

Austrija razbila islamističku ćeliju

Dževad Galijašević kaže da je u ovoj ambasadi osnovana i organizacija TWRA, koja je služila za finansiranje rata i nabavku oružja i vojne opreme.

– Kroz ovu organizaciju prošlo je najmanje pola milijarde tadašnjih nemačkih maraka, zbog čega je i pokrenuta velika operacija Savezne uprave za zaštitu ustavnog poretka Austrije, koja je rezultovala desetinama uhapšenih i blokadama računa – kaže Galijašević.